Lijsttrekker Borst niet naar de Bijlmer

AMSTERDAM, 29 NOV. Het had een zware delegatie moeten worden: het campagneteam van D66 op bezoek in Amsterdam Zuidoost.

Minister en lijsttrekker Els Borst zou komen, de nieuwe fractievoorzitter Thom de Graaf en de Amsterdamse lijsttrekker, wethouder Jikkie van der Giessen. Ze zouden vandaag, met de bewoners, de Bijlmerramp herdenken bij 'de boom die alles zag'. Maar ze zijn er niet meer welkom. Hun eigen partijgenoten in de Bijlmer hebben de uitnodiging verscheurd.

Het begon, volgens waarnemend voorzitter W. van Roosmalen van de D66-afdeling in Zuidoost, toen hij deze week een telefoontje kreeg van E. Cassee, campagneleider van Borst. De lijsttrekker moest halverwege de herdenkingsplechtigheid alweer weg. Naar de Dam, waar ze als minister van Volksgezondheid een anti-aidscampagne zou ondersteunen. “Zolang Els minister is, moet ze dit soort dingen doen”, volgens Cassee. “Maar jullie hebben het getroffen, Thom de Graaf neemt gewoon haar plaats in.”

Dat waren de gastheren van de afdeling Zuidoost, Van Rosmalen en de lokale lijsttrekker R. Speear, niet met hem eens. Ten eerste omdat Borst zo ongeveer zou moeten opstaan op het moment dat het Ghanese kerkkoor zijn hymne zou inzetten. En omdat zij nog een speech zou afsteken op een multiculturele bijeenkomst na afloop. Speear zou haar vervolgens van repliek dienen, waarna hij rekende op “kritische vragen uit de zaal”.

Want de afdeling Zuidoost van D66 is een kritische tak van de partij. Twee jaar geleden scheurde de lokale afdeling langs etnische lijnen en sedertdien is Zuidoost-D66 vooral een partij van Surinaamse democraten. Die hun witte ex-partijgenoten in de deelraad van discriminatie beschuldigden en die bijvoorbeeld vooraf helemaal geen prijs stelden op de komst van Jikkie van der Giessen, die voor raciste wordt gehouden.

Donderdag hebben de verdeelde D66'ers nog geprobeerd tot een vergelijk te komen. Cassee: “Maar ik heb 's avonds niks meer van het lokale bestuur gehoord. Jammer, maar we blijven niet aan de gang.”

Het waren Cassee en D66-voorzitter T. Kok die donderdagavond laat - “Els was al naar huis” - het besluit namen het bezoek definitief af te gelasten.