Kabinet: snorders worden aangepakt

DEN HAAG, 29 NOV. Het aanbieden van betaald vervoer zonder een vergunning wordt strafbaar gesteld. Het kabinet wil zo illegale taxichauffeurs, de zogenoemde snorders, aanpakken.

Het kabinet stelde gisteren voor de Wet personenvervoer te wijzingen om zo de concurrentie in het taxivervoer te bevorderen. Dit moet ertoe leiden dat de prijs van een rit per taxi daalt, waardoor meer mensen in de taxi zullen stappen. Het kabinet ziet in vervoer per taxi - en dan vooral in collectief vervoer in bijvoorbeeld een busje - een mogelijkheid om files in de grote steden terug te brengen. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State gezonden.

Met de voorgenomen wijziging van de Wet personenvervoer, die half 1999 moet ingaan, moet het taxiwezen ook toegankelijker worden voor nieuwkomers. Vanaf volgend jaar al kan iedere chauffeur die een rijbewijs, een geneeskundige verklaring en bewijs van goed gedrag overlegt, een zogenoemde chauffeurspas aanvragen en met een goedgekeurd voertuig als taxi gaan rijden.

De wijziging biedt ook “voordelen voor de zittende ondernemers, omdat zij bij uitbreiding van hun bedrijven geen toestemming meer nodig hebben van de overheid”, schrijft het kabinet.

Maar de taxibedrijven denken daar heel anders over. Gisteren nog protesteerden zo'n vierhonderd taxichauffeurs uit verschillende steden in Rotterdam tegen de plannen van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat). Tussen vier uur 's middags en zeven uur 's avonds vervoerden zij hun klanten voor tien gulden door de hele stad. Eerder al protesteerden taxichauffeurs in Amsterdam en Den Haag tegen de voorgenomen wetswijziging.

De taxichauffeurs keren zich onder meer tegen het afschaffen van de huidige vergunningen, die aan een bepaald gebied zijn gebonden. In het voorstel van het kabinet wordt Nederland één vervoergebied, en mogen taxichauffeurs door het hele land ritten aanbieden. De taxichauffeurs in met name de grote steden zijn daar woedend over. De Amsterdamse chauffeur G. van den Berg: “Straks komen de chauffeurs uit Purmerend en Edam even een vrijdag- of zaterdagnacht meepikken in Amsterdam. Ze halen de krenten uit de pap.”