In Gouda mogen de scholieren high zijn

GOUDA, 29 NOV. Scholieren kunnen in Gouda “rustig stoned of high worden” in officiële coffeeshops. Ze hoeven daar “niet bang te zijn voor politiebezoek”. Alleen moeten ze “wel even goed opletten of het gaat om een gedoogde coffeeshop”.

Dat schrijft de gemeente Gouda in het scholierenblad 'Spicy', dat ze in september wilde uitdelen op de vier middelbare scholen in Gouda. Dat werd aanleiding voor ruzie met twee van de scholen. Die weigeren het blad onder hun leerlingen te verspreiden.

Eén school (reformatorisch) weigerde ook, maar stelde de gemeente per brief op de hoogte van haar bezwaren. De Goudse Waarden (protestants-christelijk) en het Sint Antonius College (roomskatholiek) gooiden het blad weg. Ouders hebben positief gereageerd op de reactie van de scholen. Alleen de openbare Goudse Scholengemeenschap heeft het blad verspreid.

Volgens de rector van het Sint Antonius College, J. Koolmees, doet de gemeente Gouda alsof het gebruik van softdrugs door jongeren 'moet kunnen'. Bovendien “kent de wethouder de wet niet”, zegt Koolmees, omdat 'Spicy' is bedoeld voor middelbare scholieren, terwijl bezoekers aan coffeeshops in Nederland ouder dan 18 moeten zijn.

Wethouder W. Hommels (Onderwijs, PvdA), die een voorwoord in 'Spicy' schreef, bestrijdt beide verwijten. “Wij schrijven ook dat de gemeente het gebruik van hasj en wiet niet stimuleert”. Over de leeftijdsgrens voor coffeeshopbezoekers zegt hij: “We verzwijgen cafés ook niet. Daar komen jongeren ook en drank mag je pas vanaf je achttiende kopen.” Hommels liet via lokale kranten weten dat hij de opstelling van de scholen “ouderwets” vindt. Een Goudse onderwijsambtenaar, L. Vissers, vindt ook dat de scholen de “kop in het zand steken”. Rector Koolmees is verontwaardigd: “Dat zegt de overheid in een tijd waarin scholen juist worden geacht normen en waarden over te dragen.”

    • Frederiek Weeda