Flexibiliteit van voltijdwerknemers

Infographic: Werknemers worden steeds flexibeler. Steeds minder van hen hebben een vast 'standaardcontract' voor een volledige werkweek. Het aantal deeltijdbanen stijgt, net als het aantal tijdelijke contracten.

Binnen de EU heeft Spanje (33,6 procent) de meeste werknemers met een tijdelijk contract. Een groot aantal van deze tijdelijke werknemers heeft een volledige baan; slechts 8 procent van de Spaanse beroepsbevolking werkt in deeltijd. In Nederland heeft 12 procent van alle werknemers een contract voor bepaalde duur en werkt 38 procent in deeltijd.

Elk land definieert een 'voltijdbaan' anders. Een volledige werkweek omvat in Nederland 30 tot 48 uren, in Groot-Brittannië 26 tot 60.

De Tweede Kamer nam deze maand het wetsvoorstel 'Flexibiliteit en zekerheid' van minister Melkert van Sociale Zaken aan. Dat regelt dat werkgevers 'tijdelijk' personeel niet meer na één, maar pas na drie jaar een vast contract moeten geven. De werknemer blijft daardoor langer in onzekerheid en krijgt daardoor moeilijker een hypotheek of krediet. Werknemers van uitzendbureaus krijgen juist meer zekerheid. Zo is voor het eerst een pensioenregeling voor hen getroffen, en komen zij in sommige gevallen in aanmerking voor een vast dienstverband.

    • Claudia Kammer