Opinie

    • Youp van ’t Hek

Fax aan Wim Sanders

Bedankt voor je telefoontje. Ik begrijp je angst. Zeker nu zelfs mijn eigen NRC Handelsblad het over een 'duistere nevenpraktijk als

dopingarts' had.

Dan moet je uitkijken. Ik denk dat je PDM-periode je je leven lang zal achtervolgen. Maar je weet dat Charles Schwietert je kan begeleiden. Hij helpt middels een obscuur bedrijfje door de media beschadigde Nederlanders weer op weg. Hij heeft René Diekstra aangeraden een aantal vrienden te vragen een verdedigend boek over hem te schrijven, hij heeft Marco Bakker, net als altijd bij de bard uit Asterix en Obelix gebeurd, gekneveld en Patrick Kluivert is na het sexfeestje met Miss Hoofddorp gevraagd om zich heel stil te houden. Zelfs het maken van een doelpunt is hem afgeraden en daar houdt hij zich tot nu toe keurig aan.

Dat je een beetje geknoeid hebt met je belastingaangiften is niet erg. Je bent tenslotte Limburger en jullie nemen het nou eenmaal niet zo nauw met de fiscus. Voor de goede verstandhouding die je met de plaatselijke apothekers had opgebouwd valt ook een hoop te zeggen. Dat is jullie katholieke vriendengeur. Zo gaan wethouders en wegenbouwers met elkaar om, zo is de schouwburg in Roermond aan de Van der Valkjes verpatst en zo deed burgemeester Riem jarenlang zijn zaken. Dus waarom jij en de apothekers niet? Dat je die doping zwart moest afrekenen lijkt me ook logisch. Je kan bij dat gif moeilijk een bonnetje vragen. Dat je nog een deel bij de zorgverzekering hebt kunnen declareren vind ik echt grote klasse.

Of het handig is dat je die rotzooi door je assistentes liet inspuiten? Dan hadden ze maar geen doktersassistente moeten worden of beter op moeten letten wat ze aan het spuiten waren. Je hoeft toch niet bij elk spuitje te vertellen wat er allemaal inzit. Daarbij is de schadelijke stof vaak maar een heel klein percentage van het geheel, dus je moet gewoon zeggen dat je de andere ingrediënten van de prik wel genoemd hebt.

Verder kan je je verdedigen met het feit dat je met PDM-manager Manfred Krikke de afspraak had dat PDM niet de meest ethische ploeg van het peloton zou zijn en dat je van hem alleen maar de opdracht had gekregen om grote dopingaffaires uit de weg te gaan. Nou dan?

Over die 178 ampullen Eprex vertelde je iets moois. Je zei: “Als ik ze in huis had wil dat nog niet zeggen dat ik ze ook gebruikt heb”. Dat noemen we bij ons thuis een 'Moszkowiczje'. Volgens mij heb jij niet eens een advocaat nodig.

Dat het middel kan leiden tot ernstige bloeddrukverhoging en trombosevorming en dat het vaak wordt aangemerkt als doodsoorzaak van minimaal achttien wielrenners, zou ik me niets van aantrekken. Als je zo'n randdebiel bent, die er letterlijk alles voor over heeft om harder te fietsen, dan ben je vaak zo'n onbenullig schepsel dat niemand je zal missen na je dood. Misschien is het voor dit soort

korte-termijndombo's zelfs beter dat het leven niet zo lang heeft geduurd.

Verder mag ik je feliciteren met het feit dat je vanaf nu een van de meest bloeiende dopingpraktijken van heel West-Europa zal krijgen. Jij noemt dat Geleen 'een dom mijnwerkersgetto', maar reken maar van yes dat de sportwereld je vanaf nu weet te vinden. Volgens mij word je nu al overspoeld door de meest vage Bulgaarse telefoontjes. En dat voor zo'n dom Limburgs huisartsje.

Alleen jammer dat er mensen zijn die na deze zoveelste affaire nog sceptischer en cynischer naar sporters kijken en het peloton zien als een kudde domme geldbeluste chemokarren. Maar dat lullen Mart en Jean wel recht. Mocht de familie van de zeven jaar geleden overleden Johannes Draaijer verhaal komen halen: gewoon even niet opendoen.

Nogmaals van harte, succes met je carrière en ik vergat je bijna te vertellen dat mijn verkoudheid dankzij jouw Prednison bijna weg is. Je bent een moordgozer.

    • Youp van ’t Hek