Fabricage computers in Friesland

LEEUWARDEN, 29 NOV. De Amerikaanse computerproducent Hewlett- Packard bouwt haar nieuwe Europese fabriek voor desktop personal computers op het Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF) in Heerenveen. Dit is gisteren op het Leeuwarder provinciehuis bekend gemaakt.

Met de bouw van de fabriek is een investering gemoeid van tussen de 50 en 70 miljoen gulden. Binnen drie jaar moet de onderneming ongeveer 1.000 arbeidsplaatsen opleveren. Aan indirecte arbeidsplaatsen - van toeleveranciers - wordt gerekend op nog eens 2.000 arbeidsplaatsen. De provincie Friesland en de gemeente Heerenveen dragen “reguliere subsidies” bij aan de komst van de computerproducent. Hoeveel dat is wilde de Friese commissaris Hermans niet kwijt.

Voor Friesland betekent de komst van het op één na grootste computerconcern ter wereld de grootste investering ooit van een buitenlands bedrijf. De vestiging is in arbeidsplaatsen tevens één van de grootste buitenlandse investeringsprojecten die het Ministerie van Economische Zaken en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) naar Nederland wisten te halen. Hewlett-Packard, dat op het Heerenveense megapark tien hectare heeft gekocht, is het eerste bedrijf dat zich daar vestigt. Het IBF omvat 250 hectare en moet binnen tien jaar tussen de 3.500 en 7.500 banen opleveren.

Heerenveen is gekozen uit dertien locaties in acht landen, waaronder Polen, Ierland en Tsjechië. Naast Heerenveen waren in ons land Almelo/Hengelo, Groningen en Lelystad in de race als vestigingslocatie. De concernleiding koos voor Heerenveen wegens de ligging, de aanwezigheid van goed opgeleide arbeidskrachten op allerlei niveau's, de directe beschikbaarheid van tien hectare grond en de arbeidsmotivatie en betrokkenheid van Friese werknemers. Volgens directeur H. van der Velde van Hewlett-Packard Noord-Europa gaven de goede infrastructuur bij Heerenveen en de goede samenwerking met de Friese overheden de doorslag. Van der Velde: “Er waren vier gelijkwaardige aanbiedingen. De snelle medewerking van de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen werkten positief.” Ook de gunstige ligging, aan de A7 en de A32, wordt als een voordeel beschouwd.