Deal met verdachte beursfraudezaak

AMSTERDAM, 29 NOV. Hoofdverdachte Dirk de G. in de grote beursfraudezaak wordt vandaag vrijgelaten op voorwaarde dat hij meewerkt aan het lopende onderzoek van Justitie. Samen met De G. zal officier van justitie De Graaf maandag de boeken van De G. in Zwitserland onderzoeken.

“Als hij zich niet aan de voorwaarden houdt om mee te werken, komt hij weer vast te zitten”, bevestigde persofficier mr. J.H.A. Steenbrink gisteravond.

De G., die in Zwitserland woont, werd als een van de hoofdverdachten sinds eind vorige maand vastgehouden. Hij was directeur en commissaris bij tal van beleggingsvehikels, waaronder de Zwitserse ESC Effectenbank, die statutair gevestigd was op Curaçao. In de beursfraudezaak zou op grote schaal zwart geld via code-rekeningen die De G. beheerde naar Zwitserland zijn gesluisd. Via handelaren op de beurs in Amsterdam werd dat weer belegd en daarmee witgewassen. De G. zal nu moeten aantonen wie er achter de code-rekeningen zat en met welke beurshandelaren relaties werden onderhouden.

Intussen is bekend geworden dat eerder deze week weer een oud-bestuurder van een effectenbedrijf is aangehouden. Voormalig financieel directeur F.N.A. van het commissionairshuis NIB Strating werd gearresteerd. A. wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen, steekpenningen aannemen en belastingfraude.

Pag.17: Oud-directeur van NIB Strating vast

Kas-Associatie heeft in 1986 zelfs een aanbevelingsbrief opgesteld voor de bedrijven van de Mississippi-groep. In 1994 zijn naar aanleiding van verscherpte wetgeving de Mississippi-rekeningen bij de Kas-Associatie als fenomeen verdwenen.

“Het naamhoofd van de rekeningen was niet in overeenstemming met de werkelijk gerechtigden”, aldus de woordvoerster van de Kas-Associatie gisteren tegenover het persbureau ANP.

Gisteren werd ook bekend dat opnieuw een oud-bestuurder van een effectenbedrijf is aangehouden. Naar nu pas blijkt is afgelopen dinsdag voormalig financieel directeur F.N.A. van het commissionairshuis NIB Strating gearresteerd. A. wordt verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen, steekpenningen en belastingfraude. Gisteren heeft de rechter-commissaris het voorarrest van A. verlengd.

Het door de beursfraude zwaar beschadigde effectenhuis Leemhuis & Van Loon verklaarde gisteren op zoek te zijn naar een sterke partner. De eerste contacten zijn al gelegd, maar met wie wordt onderhandeld, wil de nieuwe directie niet kwijt. Gisteren werd drs. H. Haarbosch bij Leemhuis & Van Loon als tweede directeur benoemd. Haarbosch was tot zijn vut in 1995 directeur bij MeesPierson. Hij heeft het stempel van goedkeuring van de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Op 24 oktober deden Justitie, Fiod en de Economische Controledienst een inval bij het effectenhuis. Diverse grote institutionele beleggers als Robeco, Shell en Philips Pensioenfondsen zegden hun betrekkingen met de commissionair op. Maar volgens het commissionairshuis zou “het overgrote deel van de cliënten” de relatie met het kantoor hebben voortgezet.