Cathedra (4)

Waar een klein land groot in kan zijn: dankzij de langdurige persoonlijke betrokkenheid en toewijding van E. de Wilde bij het werk van Newman was het eindelijk mogelijk om in 1975, vijf jaar na het overlijden van de kunstenaar, Cathedra te verwerven. 22 jaar hebben wij de uitstraling ervan mogen ervaren, en in vrijheid de vrijheid van Newmans werk kunnen genieten.

Een ander voorbeeld - dit keer Holland op z'n smalst - is het artikel van prof.dr. P.B. Cliteur in NRC Handelsblad van 25 november. Het getuigt onafgebroken van een lafhartige benauwdheid, gelardeerd met zogenaamd geestig, gezond verstand en opgevrolijkt met een weerzinwekkende leukmakerij (een liberaal in travestie).

Alles, maar dan ook alles, in dit artikel staat haaks op de vrijheid, de ontroerende openheid die Newmans werk genereert.

Daarmee is Cliteur gelijk aan het mes dat Newmans werk (tot vier keer toe: in Berlijn, in Bazel, en nu voor de tweede keer in Amsterdam) heeft verminkt. Maar net zo ranzig, net zo schrijnend is dat deze mentale aderverkalking, deze visieloze verkramping in NRC Handelsblad staat gedrukt.

    • Jan Andriesse