Cathedra (2)

De hemel in prijzen moeten ze deze man die met z'n stanleymes dat dit stuk behang kapot sneed. Het kunstenaarschap van Newman is voor de aanschaffers van zijn gigantische werken onbetwist. Maar een particulier koopt zoiets nooit. Wie wil die onzin nu in z'n doorzonkamer hebben?

Kopers zijn alleen mensen die over de portemonnaie van een ander kunnen beschikken. Het moet dan ook geen probleem zijn om voor de restauratie van zo'n gigantisch doek een half miljoen neer te tellen. En verspreek je je, als je ontdekt dat de restaurateur de hele zaak met een roller heeft bijgekwast op een druilerige namiddag, dan moet je zo iemand ook nog eens 100.000 doneren wegens vermeende belediging. De nabestaanden van een verkeersslachtoffer krijgen nooit zoveel, ook al was de bestuurder stomdronken.

Het is goed dat er mensen zijn die een aanslag doen op 'de cultuur waarin musea dit soort schilderijen ophangen, en van mensen die dit werk graag bekijken'. Tot die laatsten behoort natuurlijk de heer Fuchs: “Het doek is té zuiver en dat is wat mensen hindert, waarvan ze agressief kunnen worden.” Fuchs weet dus dat het doek er om vraagt, maar toch! Uitlokking noemen ze dat.

Je vraagt je af of deze man wel eens naar het nieuws kijkt. Daar is hij dan zeker hooguit een beetje 'kapot' van. Het is tegen deze 'cultuur' waartegen de dader volgens mij protesteert.

    • J. van Zijl