Boskalis zet met 'wonder' Fairway trend op baggermarkt

HAMBURG, 29 NOV. 'In de Elbe zwemt de grootste stofzuiger van de wereld' meldde het boulevardblad Bild de afgelopen week zijn lezers. Vrijwel tegelijkertijd verdrongen televisieomroepen als ZDF en ARD zich op de brug van de Nederlandse sleephopperzuiger W.D. Fairway om het 'Hollandse baggerwonder' uitgebreid te filmen.

De Fairway is de grootste sleephopperzuiger ter wereld met een lengte van 173 meter en een laadcapaciteit van 23.400 kubieke meter zand. Eigenaar Westminster Boskalis heeft de Fairway voor 160 miljoen laten bouwen bij Verolme Heusden. Vanwege de enorme afmetingen van het schip (23.000 kubieke meter, waar 10.000 gangbaar was) moest Verolme leergeld betalen in de vorm van hoge ontwikkelingskosten. De verliezen die daardoor werden geleden zorgen ervoor dat het boekjaar 1997 in Heusden met rode cijfers wordt afgesloten. Op dit moment wordt bij Verolme Heusden aan de Bergse Maas nog een zusterschip van de Fairway gebouwd.

Het idee voor de Fairway ontstond bij de bouw van het nieuwe vliegveld van Hongkong Chep Lap Kok. Daar werd de grootste baggervloot en baggertechnologie ooit geconcentreerd. 's Werelds grootste baggeraar Boskalis kwam tijdens dat werk tot de conclusie dat infrastructurele projecten van een dergelijke omvang alleen maar goed kunnen worden uitgevoerd door schaalgrootte in de vorm van ondermeer mega-sleephopperzuigers.

In Hamburg wordt de Fairway ingezet voor landwinning voor een nieuwe containerterminal die 6.000 tot 8.000 containers per dag gaat overslaan. Daarvoor wordt twee keer per dag uit de Noordzee zand gebaggerd, dat na een ontziltingsproces halverwege de Elbe per slurf op het land in Hamburg wordt gespoten. Binnenkort gaat de Fairway naar het Verre Oosten naar Singapore waar Boskalis werkt aan de uitbreiding van het vliegveld Changi.

De omvang van de wereldbaggermarkt bedraagt op dit moment op jaarbasis 9 à 11 miljard gulden. Veertig procent daarvan (ongeveer 5 miljard) wordt verdiend op de zogeheten open baggermarkt. Op gesloten markten als China, de VS en Japan mogen buitenlandse baggeraars niet werken.

Zes Nederlandse en Belgische baggeraars, waarvan Boskalis de grootste is, zetten op de open baggermarkt gezamenlijk drie miljard gulden om. Boskalis had vorig jaar een omzet van 1,255 miljard en een nettowinst van 62,1 miljoen. Gisteren sprak bestuursvoorzitter Rob van Gelder tijdens een werkbezoek aan de Fairway de verwachting uit dat de winst van Boskalis over 1997 met 30 procent zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Tevens rekent Boskalis op 25 procent meer omzet.