Boekhoven naar Nijefurd; Waddeneiland krijgt nieuwe burgemeester

LEEUWARDEN, 29 NOV. Friesland heeft de primeur van de eerste burgemeestersruil van Nederland. Op 1 januari volgend jaar wisselen VVD-burgemeester J.W. Boekhoven van Schiermonnikoog (1.000 inwoners) en PvdA-burgemeester G. de Vries-Hommes van de gemeente Nijefurd (10.000 inwoners) van plaats.

De Friese commissaris van de koningin L. Hermans ontkent dat de problemen die Boekhoven met een deel van de raad op Schiermonnikoog had, een rol hebben gespeeld bij de functiewisseling. Boekhoven is twaalf jaar burgemeester op Schiermonnikoog en werd vorig jaar voor een derde ambtsperiode benoemd. De oppositiepartijen op het waddeneiland waren hier niet gelukkig mee. Zij juichen de wisseling van de wacht toe.

Op Schiermonnikoog stapelde de ene bestuurlijke crisis zich op de andere. Wethouder J. Brands trad onlangs af, nadat hij in opspraak was geraakt wegens het binnendringen van slaapkamers van vijf vrouwen op het eiland. Politiechef Lancee die hiernaar een onderzoek instelde, werd mede op aandringen van Boekhoven uit zijn functie ontheven. Begin vorig jaar werd Hermans ingelicht over de crisis op het eiland.

Hermans gaf toe dat er na twaalf jaar burgemeesterschap een zekere “sleetsheid” optreedt. “De komst van mevrouw De Vries kan een bestuurlijke verfrissing voor Schiermonnikoog zijn”, aldus de commissaris. De tijdelijke waarneming duurt tot april 1999. De Vries-Hommes kan dan in elk geval weer terugkeren naar Nijefurd. Wat Boekhoven na april 1999 gaat doen, is nog onzeker. Beiden houden hun huidige salaris.

Boekhoven gaf gisteren na afloop van een persconferentie desgevraagd aan dat hij na twaalf jaar aan iets anders toe was. Hij nam zelf contact op met de kabinetschef van Hermans met de vraag of het 'mobiliteitsbeleid' van minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken gebruikt kon worden om hem een andere burgemeesterspost te geven.

De Vries-Hommes, voormalig gedeputeerde van Zeeland en vijf jaar burgemeester in de zuidwest-Friese gemeente Nijefurd, had Hermans vier weken bedenktijd gevraagd voor ze ja zei. “Een besluit om weg te gaan neem je niet lichtvaardig. Mijn verstandhouding met de raad, de collegeleden en het ambtelijk apparaat is uitstekend.” De Vries ziet zichzelf niet als “puinruimer” op het eiland.