Beleggers met Vedior in slag om uitgifteprijs

ROTTERDAM, 29 NOV. Vedior heeft afgelopen zomer te snel besloten de introductieprijs voor zijn aandeel te verhogen. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters werpt het recente koersverlies van de uitzendorganisatie een “bijzonder licht” op die plotselinge prijsverhoging.

Dat heeft advocaat R. Botter gisteren betoogd in een procedure bij de Reclame Code Commissie die is aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). “Je zou kunnen zeggen dat de introductiekoers aan de hoge kant is geweest. Achteraf is er minder rechtvaardiging voor die prijsverhoging”, aldus Botter.

In samenspraak met adviseur Morgan Stanley besloot Vendex-dochter Vedior de zogeheten bandbreedte, waarin de introductiekoers zou komen liggen, tussentijds te verhogen. In plaats van de eerder vastgestelde marge van 33 tot 37 gulden, werd enkele dagen voor de beursgang besloten tot een bandbreedte van 37 tot 40 gulden.

Die verhoging is volgens de VEB alleen bekendgemaakt via “verborgen” advertenties en in eerdere advertenties is nooit gerept van een mogelijke verhoging van de bandbreedte. Met een eventuele veroordeling door de Reclame Code Commissie kan de VEB schadevergoeding eisen van het betrokken bankensyndicaat.

De VEB baseert zich onder meer op de advertentie die op 23 mei in deze krant werd geplaatst, waarin zonder enig voorbehoud werd gesteld dat de prijs van de nieuwe aandelen tussen 33 en 37 gulden lag. 'Wij adviseren u wel om er op tijd bij te zijn, want op=op', luidde destijds de tekst.

Inmiddels is de koers van het aandeel Vedior gedaald tot 37,70, ruim een gulden onder de introductiekoers. Maar volgens advocaat H. Harmeling van het jonge beursfonds valt dat Vedior moeilijk te verwijten. “Het is niet relevant. Je mag de markt van begin juni niet vergelijken met die van eind november.” Veel fondsen beleefden toen hoogtijdagen. Overigens lag de AEX-index toen nog zo'n zestig punten lager dan nu.

De beursgang van Vedior ging eind mei gepaard met de nodige commotie. Na de - zeer ongebruikelijke - tussentijdse prijsverhoging trokken enkele belangrijke institutionele beleggers, waaronder het pensioenfonds ABP, hun inschrijvingen uit verontwaardiging terug. Na de introductie verstomden de protesten, omdat de koers van het aandeel Vedior in eerste instantie opliep tot bijna 60 gulden.

Vedior betoogde gisteren dat in diverse reclameboodschappen voldoende duidelijk is gemaakt dat de prijs van maximaal 37 gulden nog kon worden verhoogd. De advertenties voor de beursintroductie waren volgens advocaat Harmeling alleen bedoeld om de belangstelling van de markt te peilen.

Morgan Stanley waste zijn handen gisteren volledig in onschuld. Volgens de Amerikaanse zakenbank is ING verantwoordelijk voor de advertenties, omdat ING het begeleidende bankensyndicaat in Nederland vertegenwoordigde.