Zwitserland sluit negen kleine effectenfirma's

BERN, 28 NOV. Voor het eerst hebben de autoriteiten in Zwitserland de sluiting gelast van een aantal financiële bedrijfjes. Het gaat om negen kantoren die aan kleine beleggers in Zwitserland en daarbuiten effecten verkochten zonder daarvoor toestemming te hebben.

De federale bankcommissie in Bern (CFB) liet donderdag weten dat de bedrijven hun cliënten irreële rendementen voorspiegelden en hen hebben benadeeld voor in totaal ongeveer 20 miljoen dollar. Ze hebben “op een flagrante wijze de gedragsregels voor de beroepsgroep overtreden”, aldus de CFB.

De maatregel vloeit voort uit een wet die op 1 februari dit jaar van kracht werd en voorschrijft dat effectenverkopers een vergunning dienen aan te vragen. Tot die tijd kon iedereen in Zwitserland zijn gang gaan zonder dat er controle op werd uitgeoefend.