Voorgangers

Eén voormalig bestuurder als commissaris bij een groot bedrijf is wel genoeg, vindt de commissie Peters, die het toezicht door commissarissen en het bestuur door directeuren op een hoger niveau wil brengen.

En wat doet de grootste belegger van Nederland, bank en verzekeraar ING? De commissarissen benoemen scheidend bestuursvoorzitter A. Jacobs tot commissaris, terwijl zijn voorganger J. van Rijn ook al commissaris van ING is.

Juist van de grote professionele beleggers verwacht de commissie Peters dat zij assertiever worden om ervoor te zorgen dat onafhankelijk toezicht op bedrijven wordt gehouden. Als de voorganger over de schouders van zijn opvolger de gang van zaken blijft controleren, is het extra moeilijk om het beleid te veranderen.

Een praktijkvoorbeeld is de gang van zaken bij detailhandelsconcern KBB. Bestuursvoorzitter Maas ging met pensioen, werd commissaris, maar zijn opvolgers zijn twee maanden terug aan de kant gezet wegens grote tegenvallers. Maas moet nu puin ruimen.

ING is overigens niet de enige die graag wat oud-bestuurders in de raad van commissarissen heeft. KNP BT heeft er inmiddels ook twee. De Koninklijke Shell, waar Jacobs commissaris wordt, heeft meer dan voldoende ex-directeuren in de raad van commissarissen.

De benoeming van Jacobs bij ING is extra curieus doordat de voorzitter van de ING-commissarissen, ex-topman M. Ververs van Wolters Kluwer, zelf geen commissaris wilde worden bij zijn oude bedrijf. Hij zou zijn opvolger maar voor de voeten lopen.

    • Menno Tamminga