Vierde kandidaat IOC

ROTTERDAM, 28 NOV. Els van Breda Vriesman heeft zich als vierde kandidaat gemeld voor het lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De secretaris-generaal van de internationale hockeyfederatie FIH maakte vorig jaar deel uit van de evaluatiecommissie die de elf kandidaat-steden van de Olympische Spelen in 2004 inspecteerde.

Wouter Huibregtsen, voorzitter van NOC*NSF, Ard Schenk, voormalig schaatser en chef de mission bij de Winterspelen, en Erica Terpstra, staatssecretaris van VWS, zijn de andere gegadigden. Momenteel is Anton Geesink de enige Nederlander die lid is van het comité.

Het IOC neemt tijdens de algemene ledenvergadering in februari, voorafgaand aan de Winterspelen in Nagano, een beslissing over een tweede Nederlandse afgevaardigde. Vrouwelijke kandidaten hebben sinds kort de voorkeur van het IOC omdat het beleid is gericht op tien procent vrouwelijke bestuurders in het jaar 2000. Vier jaar later moet dat twintig procent zijn. Momenteel ligt het percentage op zeven. NOC*NSF-voorzitter Huibregtsen verzekerde zich onlangs van de steun van het gros van de Nederlandse olympische sportbonden.