Uitgewezen arts Irak mag terug naar Zweden

STOCKHOLM, 28 NOV. Een Iraakse dokter die op grond van een omstreden Zweedse wet het land is uitgezet, mag terugkeren. Dat heeft de Zweedse regering gisteren besloten. De man was het land uitgezet op grond van een wet die de mogelijkheid biedt de reden daarvoor geheim te houden. Volgens veel Zweedse politici is de wet in strijd met de mensenrechten, omdat er geen verweer tegen mogelijk is.

Zewar Al-Dabbagh kwam in 1986 naar Zweden, waar hij medicijnen studeerde. Na zijn studie - die deels door Irak werd bekostigd - ging hij werken in het vermaarde Karolinska ziekenhuis, dat is gelieerd aan het instituut dat de Nobelprijs voor medicijnen uitreikt. Ondanks zijn goede staat van dienst werd zijn aanwezigheid in Zweden door de binnenlandse veiligheidsdienst als een risico beschouwd.

Al-Dabbagh verliet Zweden in september. Hij reisde naar Jordanië en klopte daar vervolgens aan bij de Zweedse ambassade, omdat hij bang was voor vervolging in eigen land. Hij kreeg toestemming om naar Zweden terug te keren.

Eerder deze week kreeg een Iraanse vrouw die met uitzetting bereigd werd, toestemming om in Zweden te blijven. Ze wil trouwen met een Zweed, maar is in Iran al getrouwd. Terugkeer naar haar land zou betekenen dat ze wegens overspel gestenigd zou worden. (AP)