Toch geen inspecteurs in paleizen Irak

BAGDAD/NEW YORK, 28 NOV. Irak heeft gisteren verklaard dat de paleizen van president Saddam Hussein gesloten zullen blijven voor inspecteurs van de Speciale Ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties (UNSCOaan zetM).

Woensdag nog nodigde Irak “afgevaardigden” van de landen die in UNSCOM zijn vertegenwoordigd en van staten die zitting hebben in de Veiligheidsraad, uit om de paleizen te komen bezichtigen. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Said al-Sahaf, zei gisteren echter in een vraaggesprek met de nieuwszender CNN dat de uitnodiging bestemd was voor “diplomaten en experts”. Op de vraag of die experts misschien ook inspecteurs van UNSCOM mochten zijn, antwoordde de Iraakse minister: “Absoluut niet”.

De Amerikaanse regering wees de opmerkingen van de Iraakse minister gisteren onmiddellijk af. “Zoals we al eerder hebben gezegd, en zoals de Veiligheidsraad zonder ambiguïteit en unaniem in haar resoluties duidelijk heeft gemaakt, moeten de inspecteurs van UNSCOM toestemming krijgen hun werk te doen en moeten daarbij onvoorwaardelijke en vrije toegang krijgen (tot de complexen die ze willen inspecteren, red.)”

Het Iraakse parlement heeft in een 'aanbeveling' aan president Saddam Hussein ervoor gepleit dat UNSCOM haar werk binnen zes maanden beëindigt en dat dan onmiddellijk de VN-sancties tegen Bagdad worden opgeheven. De voorzitter van het parlement, Saadoun Hammadi, maakte dit gisteren bekend na een buitengewone zitting van de assemblee. Volgens de voorzitter heeft Irak aan al zijn verplichtingen jegens de VN voldaan en “zijn er geen verboden wapens meer in Irak”.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei gisteren dat Bagdad niet verder wil gaan met de uitvoering van het olie-voor-voedsel akkoord “totdat een aantal problemen uit de wereld is geholpen”. Irak zou onder andere van mening zijn dat het te lang duurt voordat oliecontracten door de Verenigde Naties worden goedgekeurd. Begin december moet de Veiligheidsraad een besluit nemen over voortzetting van het programma. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gaat dan voorstellen, aldus bronnen in New York, om het bedrag dat Irak in zes maanden tijd aan olie mag verkopen, te verhogen van 2 miljard naar 3 miljard dollar zodat Irak meer medicijnen en voedsel kan kopen voor de bevolking. UNICEF, de VN-organisatie voor kinderen, publiceerde woensdag een rapport waarin wordt gezegd dat eenderde van de Iraakse kinderen van onder de vijf aan ondervoeding lijdt. Saddam Hussein, aldus een woordvoerder van het Vaticaan, heeft inmiddels een brief naar de paus gestuurd om deze te bedanken voor zijn “voortdurende belangstelling voor het lijden van het Iraakse volk” (AP, AFP, Reuters)