Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Leven

Tamagotschi-kerkhof

Tot voor kort belandden Tamagotchi's stilletjes op de vuilnishoop. De 'dood' van het kleine computerdier werd soms op Internet betreurd. Maar nu kunnen Tamagotchi's worden begraven op een heus kerkhof. De Duitse zakenman Rainer Stelling heeft middenin Hamburg in een tuin een kleine begraafplaats ingericht. “Als Tamagotchi's als huisdieren worden beschouwd, heeft men ook een kerkhof nodig”, vindt Stelling. Hij is vijftig jaar en noemt zich ondernemer in 'alle denkbare diensten'.

Stelling hoopt met zijn kerkhof te profiteren van de hype die rond Tamagotchi's is ontstaan. Het technospeeltje heeft binnen een jaar het hart van menig kind veroverd. Soms ook van de ouders.

Huisdieren kunnen lastig zijn. Ze moeten worden verzorgd, worden uitgelaten en wie let er op tijdens de vakantie? Het computerdier daarentegen kan overal mee naar toe. Het laat piepend weten wanneer het aandacht nodig heeft. Want dat is volgens de Duitse organisatie van speelgoedproducenten in Keulen het geheim van Tamagotchi's succes. “Als een kind zijn Tamagotchi niet goed verzorgt of er niet aardig tegen is”, zegt een woordvoerster, “wordt het elektronische dier ziek. Geef je hem te eten en speel je ermee, dan zie je Tamagotchi groeien.”

In Groot-Brittannië stonden rijen mensen voor speelgoedwinkels te dringen toen het computerbeest werd geïntroduceerd. In de Bondsrepubliek heeft de Japanse producent Bandai nu ook een rage teweeggebracht. Tot ergenis van menig leraar, vader en moeder. Psychologen strijden om het hardst of de bezetenheid rond Tamagotchi educatief 'zinvol' is of gewoon 'commerciële onzin'.

Het computerdier is met een druk op de knop tot leven gebracht. Met verdere bediening van het apparaat wordt het beest gevoed, geaaid en gekamd. Wordt Tamagotchi verwaarloosd, dan begeeft de computer het en kan het dier op Stellings kerkhof zijn laatste rust vinden. Voor dertig mark wordt een Tamagotchi in een glazen pot met zand in een muur van de met kiezels bezaaide Japanse tuin bijgezet. Geheel in Japanse stijl. Voor twintig mark extra wordt het Japanse volkslied gespeeld; tenslotte is Tamagotchi in Japan ontstaan. Alle wensen kunnen worden ingewilligd, zegt Stelling. Alleen voor een kruis voelt hij niets. “De actie moet wel grappig blijven.”

Degenen die hun overleden Tamagotchi niet kwijt willen, kunnen sinds kort ook in Darmstadt terecht. In deze stad is een recyclingsbedrijf opgericht waar Tamagotchi's 'met zorgvuldige handarbeid' weer tot leven worden gewekt, laat de gemeente weten. Het stadsbestuur had vele telefoontjes gehad van radeloze Tamagotchi-bezitters, die naar vervangende onderdelen op zoek waren. Het bedrijf ziet een grote toekomst voor recycling van Tamagotchi's. Het initiatief in Darmstadt belooft meer succes te hebben dan dat van Stelling. Want storm loopt het niet in zijn kerkhof. Sinds hij drie weken geleden de begraafplaats opende, zijn er nog maar drie Tamagotchi's in de muur bijgezet. Stelling: “Ik hoop er natuurlijk iets mee te verdienen, maar misschien is die hele Tamagotchi-rage wel een grote scherts.”