STE niet blij met publieke beursmelding

DEN HAAG, 28 NOV. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) is niet blij met het voorstel van beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) om met regelmaat publiek te maken hoeveel ongebruikelijk transacties zijn gemeld bij dit toezichtsorgaan.

AEX deed dit voorstel in een beleidsnotitie die president G. Möller gisteren aan de Kamer presenteerde. Doel ervan is beursfraude beter te bestrijden.

Directeur E.E. Canneman van de STE is bang dat zijn organisatie door de openbare bekendmaking te vaak moet verantwoorden waarom ze in verhouding tot de hoeveelheid meldingen zo weinig onderzoeken heeft verricht. “Het lijkt een beetje op window dressing. De beurs houdt haar straatje schoon en legt de last bij ons.”

Canneman is van mening dat de beurs in de meldingen een schifting moet aanbrengen omdat in veel gevallen snel klaarheid komt over diverse ongebruikelijke transacties, hetgeen verder onderzoek overbodig maakt. “Het lijkt dan net alsof er bij ons geen activiteit is.”

De STE zal er bij het beursbedrijf op aandringen niet te vaak de hoeveelheid meldingen naar buiten te brengen. Canneman: “Als ze per maand publiceren en er zijn vijf meldingen, dan gaat iedereen bij ons vissen wie dat geweest zijn.”

De stichting protesteert ook tegen het voorstel van AEX om persoonlijke licenties in te voeren voor individuele handelaren. “Op die manier wordt de verantwoordelijkheid bij de leiding van de effectenhuizen weggenomen. Zo'n bedrijf moet eigen middelen hebben om zijn medewerkers te toetsen op een uitglijder.”

Canneman betreurt het dat de stichting zo laat op de hoogte is gesteld van de voorstellen en wil op korte termijn met het beursbedrijf over de details praten. Hij stelt voor om samen met beurs en openbaar ministerie gedragsregels voor beurshandelaren op te stellen.

Woordvoerder C. Rondeltap van effectenbedrijf Van der Moolen vindt dat de beurs met de nieuwe voorstellen een stap in de goede richting zet, omdat het verloop van de handel doorzichtiger wordt. “Toch zal AEX bij het bekendmaken van cijfers over meldingen heel voorzichtig moeten zijn. Niet alle ongebruikelijke transacties zijn ook direct verdacht. Het aantal aan de STE gemelde ongebruikelijke transacties geeft geen indicatie van fraude op de beurs.”

Directeur J. Krant van effectenbank Kempen & Co is blij met de plannen. “Iedere verfijning van de toezichtsstructuur is goed. Er moet een zo groot mogelijke transparantie van de beurshandel komen. Als je niets verkeerd hebt gedaan, heb je ook niets te verbergen. Helaas zullen er altijd handelaren zijn die zoeken naar de mazen in de wet. Daarom moeten we met z'n allen zorgen voor goede preventie.”

De preventie die Krant voorstelt gaat niet zo ver dat namen van klanten bij alle transacties op de beurs bekend moeten worden. “De bescherming van de privacy van de klant moet optimaal zijn. Maar niet zo optimaal dat een concessie aan de integriteit van de totale beurshandel wordt gedaan.”