Staal (D66) naar provincie Utrecht

DEN HAAG, 28 NOV. Eerste-Kamerlid mr. B. Staal (D66) wordt de nieuwe commissaris van de koningin in Utrecht. Het kabinet zou deze benoeming vanmiddag bekendmaken. Dat is in betrouwbare kringen rond het kabinet vernomen.

Volgende week zal het kabinet naar verwachting de benoeming bekendmaken van een andere D66'er, wethouder E. Bakker uit Amsterdam, die de nieuwe burgemeester van Hilversum wordt.

De kandidatuur van D66-senator Staal (49) voor de provincie Utrecht is vorige week al door het kabinet besproken. Hij volgt de CDA'er Beelaerts van Blokland op die met pensioen gaat.

Staal is, behalve Eerste-Kamerlid sinds 1991, partner en lid van de directie van het interim-managementsbureau Boer en Croon waaraan ook coryfeëen als J. Staatsen, E. van Thijn en W. van Montfrans verbonden zijn.

Eerder was hij commercieel directeur van de uitzendorganisatie ASB en commissaris van politie in Almere. In de Eerste Kamer is Staal vice-voorzitter van zijn fractie. Zijn curriculum vitae meldt verder onder het kopje levensbeschouwing 'gereformeerd tot 1975'.

De andere D66'er die volgende week naar verwachting wordt benoemd, de Amsterdamse wethouder Bakker (51), eindigde bij de vertrouwenscommissie van Hilversum op de tweede plaats achter voormalig CDA-leider Heerma, die om gezondheidsredenen moest afhaken. De benoeming van Bakker zal naar verwachting niet op bezwaren stuiten.

Bakker is één van de partijveteranen van D66. Zo was hij landelijk campganeleider voor de D66-leiders Terlouw en Van Mierlo.

Na 1981 werd hij lid van de Tweede Kamer. Sinds 1992 is Bakker wethouder voor cultuur en verkeer in Amsterdam.