SOEP EN CASSOULET MET WITTE BONEN

Twee gerechten met witte bonen, een verfijnde soep met gerookte vis die niet misstaat bij een diner en een stevige ovenschotel met veel vlees. Witte bonensoep met mierikswortel en gerookte vis

Week de bonen acht uur of langer in 1 1/4 liter koud water. Kook de bonen in het weekvocht in een tot anderhalf uur gaar. De kooktijd is afhankelijk van de leeftijd van de bonen, oudere hebben meer tijd nodig. Steek een kruidnagel in een gepelde ui en doe deze met een laurierblad, een snufje tijm en de bouillontabletten in de pan. Schep het schuim van het water af als de soep kookt. Snijd de prei in smalle ringen en kook ze de laatste 10 minuten in de soep gaar. Verwijder de ui en het laurierblad. Pureer de bonen met de prei en het vocht en wrijf de soep vervolgens door een zeef terug in de pan. Breng de soep met mierikswortel, zout en peper op smaak en roer er de room door. Snijd de vis in stukjes en verdeel ze over vier borden. Schep de soep aan tafel in de borden.

Nodig voor vier personen: 150 gram witte bonen 1 ui, 1 kruidnagel, 1 laurierblad, mespunt tijm, 2 bouillontabletten 1 dunne prei 3-4 theelepels geraspte mierikswortel 2 gerookte palingfilets of gerookte forelfilets zout, peper, 4-5 eetlepels room Cassoulet met lamsvlees, worst en spek

Deze witte bonenschotel kan op allerlei manieren gemaakt worden. Het lamsvlees kan door varkensvlees vervangen worden en in plaats van het stuk spek kunt u blokjes gerookt spek met het vlees meebakken. Week de bonen acht uur of langer in 3,5 liter water. Breng de bonen met het stuk spek aan de kook en schep het schuim eraf. Steek een kruidnagel in een ui en voeg die toe met de geschilde winterwortel, het laurierblad de bouillontabletten, zout, peper en wat tijm. Laat de bonen in 1-1 1/2 uur gaar worden. Pel en snipper de uien en de knoflook. Verhit de boter in een grote koekepan, bak hierin de worstjes rondom bruin en neem ze uit de pan. Bak het lamsvlees in de pan rondom bruin. Voeg de uien en de knoflook toe en bak ze even mee. Roer de tomatenpuree door het vlees. Schenk 1/2 liter van het kookvocht van de bonen bij het vlees. Giet de rest van het kookvocht van de bonen af, verwijder de ui, het laurierblad en de wortel. Snijd het spek in plakken. Breng de tomatensaus met zout en peper op smaak. Roer het vlees met de saus door de bonen. Schep de bonen in een ovenschaal en leg plakken spek en worstjes ertussen. Dek de schaal af met een deksel of dubbelgevouwen alluminiumfolie. Zet de schotel een uur of langer op een rooster in het midden van een op 175 graden Celsius voorverwarmde oven.

Nodig voor vier tot vijf personen: 500 gram witte bonen een stuk zuurkoolspek van 300 gram of 150 gram magere spekblokjes 1 ui, 1 kruidnagel, 1 laurierblad 1 mespunt tijm, 2 bouillontabletten 400 gram lamspoelet van de bout 4-5 (knoflook)worstjes of saucijzen 40 gram boter,1 blikje tomatenpuree (140 gram) 3 uien, 2 teentje knoflook zout, peper

    • Annelène van Eijndhoven