Schipper Bouscholte: wind speelde ons parten

FREMANTLE, 28 NOV. De Nederlandse Whitbreadboot BrunelSunergy is vanochtend in het Australische Fremantle als laatste aangekomen in de tweede etappe van de zeilrace rond de wereld. De boot van schipper Hans Bouscholte deed over het tweede gedeelte van de race, van Kaapstad naar Fremantle, ruim negentien dagen. Het winnende jacht Swedish Match kwam vier dagen eerder de haven binnen.

De laatste twee dagen van de etappe, door het meest onherbergzame stuk oceaan, probeerde de BrunelSunergy de achterstand nog in te lopen. De Merit Cup en de EF Education zagen hun voorsprong snel afnemen, maar het lukte de Nederlandse boot niet van de laatste plaats af te komen.

Ook in de eerste etappe finishte de BrunelSunergy op de laatste plaats, maar de zeilers lijken er niet te zeer onder te lijden. “We hebben wat minder wind gehad dan de anderen, daarom zijn we wat later”, verklaarde de vrij montere schipper Bouscholte. “De vorige keer kwamen we dagen later aan. Nu zaten we maar een uur achter de nummer acht. Onze learning curve stijgt snel. Het team functioneerde goed en ik verwacht geen veranderingen in de bemanning. De laatste 24 uur zijn we flink op nummers zeven en acht ingelopen. Dus we hebben geen langzame boot.”

Als oorzaak voor de achterstand noemt Bouscholte “cruciale navigatiebeslissingen” in het begin van de etappe. “We besloten in de buurt van de vloot te blijven. Dat hebben we te lang gedaan. Daardoor kwamen we in een hoge drukgebied terecht.” Navigator Quarrie erkent dat de bemanning wellicht iets te voorzichting is geweest. “We hadden iets meer risico moeten nemen. Deze boten kennen een zo groot verschil in bootsnelheid. Als ze een beetje meer wind hebben of onder een gunstigere hoek varen scheelt dat zo vijf knopen snelheid.”

De tussenstop in Fremantle zal makkelijker zijn dan in Kaapstad. Daar moest de bemanning het roer vervangen en de mast herstellen. Bouscholte: “We hebben niet veel materiaalpech gehad. Een gebroken stuurkabel en vier kapotte spinakers, dat was het.” Op 13 december gaat de derde etappe van Fremantle naar Sydney van start.