Schiphol aast op belang in Zuid-Afrikaanse vliegvelden

Schiphol wil het beheer op zich gaan nemen van negen vliegvelden in Zuid-Afrika. Ook gaat Schiphol meedingen naar een belang van twintig procent in Acsa, het Zuid-Afrikaanse staatsbedrijf dat de drie internationale luchthavens en zes kleinere vliegvelden beheert. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse luchthaven gisteren bevestigd.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft in totaal zes luchthavenbedrijven geselecteerd, die voor 31 maart een bod kunnen doen. Een van de andere genodigden is British Airport Authorities, bij internationale opdrachten een vaste concurrent voor Schiphol.

Zuid-Afrika wil Acsa volgend jaar gedeeltelijk privatiseren. Buitenlandse partijen kunnen een belang van 20 procent verwerven. Later kan dat nog worden uitgebreid tot maximaal 30 procent. De drie internationale luchthavens die Acsa exploiteert zijn die van Johannesburg, Kaapstad en Durban. Schiphol beschouwt Zuid-Afrika als een groeimarkt die het beheer van vliegvelden een goede toekomst kan bieden. De Nederlandse luchthaven profileert zich in het buitenland steeds vaker als een beheerder van vliegvelden. Vorige week meldde Schiphol zich als gegadigde voor de aanleg van een nieuw vliegveld in Berlijn.