Relaties

Wat deed algemeen directeur Guus Jansen van uitgeverij Strengholt bij de aandeelhoudersvergadering van Endemol? Wilde hij Studio 21 van John de Mol in Hilversum eens van dichtbij bekijken? Is hij een liefhebber van de folklore die aandeelhoudersvergaderingen van beursvennootschappen in Nederland meestal kenmerken? Of zou hij snode overnameplannen hebben?

Van Jansen zelf zullen we het niet vernemen. Hij is de hele week al onbereikbaar voor commentaar.

Zo'n optreden van een branchegenoot op een aandeelhoudersvergadering is wel ongebruikelijk. De uitgever uit Bussum houdt zich als eigenaar van het succesvolle Radio Noordzee net als Endemol bezig met omroep. Jansen heeft ook kunnen vernemen hoeveel geld er betaald moet worden door belangstellenden voor Endemol. Bestuursvoorzitter John de Mol leek tamelijk geïnteresseerd toen er een prijs van 95 gulden per aandeel voor een eventuele overname genoemd werd. De huidige koers van het aandeel Endemol bedraagt 42 gulden.

De werknemers van Endemol hoeven voorlopig echter niet te vrezen voor hun zelfstandigheid. Strengholt is een paar maatjes te klein om Endemol wat aan te kunnen doen. Bovendien sprak directeur Jansen geheel op persoonlijke titel, zo laat medebestuurder Pieter Cloo ('ik doe alle contacten met de pers') weten.

Jansen heeft als privé-persoon een klein belang in Endemol, uit belangstelling voor het vak en omdat hij de familie De Mol al jaren kent. John de Mol is zelfs begonnen bij Radio Noordzee.

Ook al is het allemaal privé, de uitgeverij houdt er wel een goede relatie aan over: Radio Noordzee mag exclusief radioprogramma's verzorgen vanuit het gloednieuwe uitgaanscomplex Showbizcity van Endemol in Aalsmeer.

    • Jaco Alberts