Regeringspartijen verdeeld; Steun Kamer voor verbod op tabaksreclame

DEN HAAG, 28 NOV. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft gisteren steun van de Tweede Kamer gekregen voor instemming met de Europese richtlijn die tabaksreclame verbiedt. De regeringspartijen zijn verdeeld: de VVD is tegen, D66 en PvdA zijn voor het verbod. Het CDA aarzelt.

Dinsdag bepaalt de Kamer definitief haar standpunt. Komende donderdag vergaderen de Europese ministers over de richtlijn. Borst gaf gisteren in de Kamer toe dat het nog onzeker is of er dan een meerderheid voor te vinden is. Het parlement van Zweden moet zijn standpunt nog bepalen, de steun van Denemarken is onzeker.

Of het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk voor de richtlijn stemt, moet nog blijken. Dat hangt af van de onderhandelingen over de uitzondering die de Britse regering wil maken voor tabaksreclame bij Formule 1-races. Borst schreef de Kamer al dat die uitzondering veel te ver gaat als daar in tijd geen beperking aan wordt gesteld.

De regering van premier Tony Blair werd onlangs door deze kwestie in verlegenheid gebracht, toen bleek dat de kas van de Labour-partij was gespekt met een bijdrage van een miljoen pond (ruim drie miljoen gulden) door Formule 1-tycoon Bernie Ecclestone. De voorzitter van een onafhankelijke commissie voor normen en waarden adviseerde de partij het geld terug te storten.

De Kamer voorziet een lawine van rechtszaken tegen de maatregel. De VVD vindt dat een verbod niet in Europees verband geregeld moet worden. Bovendien bestrijdt zij de rechtmatigheid van een verbod op reclame van producten die niet verboden zijn. Net als de VVD voelt ook het CDA veel meer voor voortzetting van zelfregulering van de tabaksindustrie.

Borst ziet het verbod als een logische stap in het ontmoedigingsbeleid dat het kabinet heeft gevoerd. Volgens de minister zal een verbod op reclame ertoe leiden dat vooral jongeren minder gaan roken. “Roken zie ik als een epidemie. Vergelijk het met de pokken. Die hebben we uitgeroeid. Met een rookverbod kun je longkanker uitroeien”, zo meent Borst.

Het verbod wordt, als er donderdag voldoende steun is voor de richtlijn, pas in 2002 van kracht. “De uitgevers van week- en dagbladen hebben dan genoeg tijd om een alternatief voor de inkomsten uit de tabaksreclame te zoeken”, aldus Borst.