Ramsj

Mark Twain: Adventures Of Huckleberry Finn. Gebonden, Bloomsbury 1996, van ƒ 65,65 voor ƒ 24,95. Het Martyrium Amsterdam. Ulysses Den Haag.

In oktober 1990 werd er op een zolder in Los Angeles een opzienbarende ontdekking gedaan: in een oude hutkoffer bleken zich meer dan zeshonderd handgeschreven pagina's te bevinden, tezamen een belangrijk deel van het manuscript van Huckleberry ('Huck') Finn, de befaamde schelmenroman van Mark Twain uit 1885. Bloomsbury zorgde voor een nieuwe editie van het boek, waarin alle veranderingen vermeld staan die Twain in zijn manuscript heeft aangebracht (en die vooral neerkomen op het afzwakken of weglaten van al te controversieel geachte passages).

Bij Scheltema Amsterdam en Donner Rotterdam is een boek van een andere vooraanstaande Amerikaanse literator te vinden: het eerste deel (1898-1922) van de brieven van T.S.Eliot. Mooie uitgave, compleet met fotomateriaal en een uitgebreide toelichting van Eliots tweede vrouw Valerie (gebonden, van ƒ 70,40 voor ƒ 17,50).

    • Henk Lagerwaard