Ramsj

Dave Marsh & James Bernard: The new book of rock lists. Paperback, Sidgwick & Jackson 1994, van ƒ 40,15 voor ƒ 14,95.

Het Martyrium Amsterdam. Een even amusante als kritische gids over de popmuziek sinds de jaren vijftig, boordevol (600 pagina's) met feiten en achtergrondinformatie. Maar bovenal zijn het toch de honderden lijstjes die de aandacht trekken, al is het alleen al door hun vaak absurde onderwerpen. Zo zijn er lijstjes over de tien meest belachelijke debuutsingles ooit uitgebracht, de tien favoriete rockers van Truman Capote, de beste popcritici volgens Frank Zappa (een leeg lijstje), de zestien meest gehoorde smoezen om bij een concert 'backstage' te komen (met als nummer één: 'I just flew in from LA'), en een opsomming van bijbelse figuren in het werk van Dylan uit de tijd dat de zanger zich nog niet tot het christendom had bekeerd. Om uren in te bladeren.

    • Henk Lagerwaard