Potvis strandt bij Wassenaar en overlijdt

WASSENAAR, 28 NOV. Op het strand bij Wassenaar is vanochtend een potvis overleden. Het beest, tien meter lang en vijf meter breed, was enkele uren eerder bij hoogwater aangespoeld en leefde toen nog. Hulp, ondermeer het natspuiten van het dier, mocht niet baten.

De vis, een mannetje van vermoedelijk acht jaar oud, is in de nachtelijke uren tijdens de vloed aangespoeld en werd om negen uur ontdekt door een wandelaar. Politie, reddingsbrigade en brandweer schoten direct te hulp. De pogingen om het beest door een geul weer terug in zee te krijgen, strandden.

Het eigen gewicht, ongeveer 20 ton, is de vis fataal geworden. De longen van het dier zijn onder het gewicht bezweken. Omstanders konden zien dat de staart steeds minder bewoog en dat zijn bek tenslotte om 11.30 uur niet meer open en dicht ging. Medewerkers van het Dolfinarium in Harderwijk constateerden toen de dood.

De potvis lag ver op het strand, ongeveer veertig meter van de vloedlijn. Een bulldozer deed verwoede pogingen bijtijds een geul te graven om de afstand tussen vis en zee te overbruggen.

Bergingsbedrijf Smit Tak was onderweg om het beest licht op te heffen en de reddingsbrigade lag met een boot gereed om het weer in zee te krijgen.

Na intreding van de dood is direct begonnen met het villen van het beest. Het is nog niet duidelijk waar de resten heengaan. Het Natuurkundig Museum in Leiden heeft geen plaats. De burgemeester van Wassenaar is naarstig op zoek naar een plek voor de interessante delen van de stoffelijke resten.