Ploegarts ontkent doping van sportmensen niet

ROTTERDAM, 28 NOV. De Geleense huis- en sportarts Wim Sanders, die wordt verdacht van dopingpraktijken, heeft gisteren verklaard dat hij “absoluut geen dingen deed die niet mogen”. Sanders ontkent overigens niet dat hij sporters doping toedient. Hij was ploegarts van de in 1992 opgeheven wielerformatie PDM.

De beschuldigingen tegen Sanders kwamen woensdag aan het licht voor de rechtbank in Maastricht, waar hij terecht stond omdat hij een deel van zijn inkomen had verzwegen voor de fiscus. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Tijdens het onderzoek van de FIOD verklaarden assistentes van Sanders dat zij in de jaren 1990 tot 1996 met grote regelmaat verboden middelen als EPO, amfetamine, testosteron en andere hormoonpreparaten hebben toegediend aan sportlieden die Sanders bezochten.

Sanders: “Er komen bij mij veel sporters. Maar het is onjuist dat hier aan bepaalde mensen die injecties worden gegeven die nu worden genoemd. Als er injecties worden toegediend, bepaal ik welke en weten mijn assistentes niet wat dat voor injecties zijn. Die meisjes zijn door de FIOD onder druk gezet. Hadden ze gezwegen, dan zouden ze de cel in moeten.” Sanders zei niet te ontkennen dat er in zijn praktijk testosteron-injecties aanwezig zijn. “Maar ik ga niemand vertellen wie ik die toedien of dàt ik die toedien. Maar doping is niet weg te denken uit de sport. Als ik al doping zou toedienen, doe ik dat zo dat de sporters daar geen schade van ondervinden. En dat het spul niet in de dopingcontrole naar voren komt.”

Sanders advocaat, mr. Th. Hiddema, zei vanochtend dat de FIOD “ernstig in de fout is gegaan” bij een inval in de praktijk van de huisarts. “Justitie heeft het beroepsgeheim van de arts zwaar geschonden door patiëntenkaarten en consultenboeken mee te nemen. Ook ging ze over de schreef door twee doodsbange, sidderende assistentes verklaringen uit de mond te wringen. Het openbaar ministerie moet niet-ontvankelijk worden verklaard.”

Sanders werd in 1991 door PDM ontslagen na de zogenoemde 'intralipid-affaire' in de Tour de France. De renners kregen via een infuus een bedorven voedingsmiddel binnen. Erik Breukink, destijds PDM-renner, zei gisteren “compleet verrast” te zijn door de verdenking tegen Sanders. “Toch gaat die zaak me verder niet aan, want ik paste op mijn eigen winkeltje.”

Ploeggenoten van Breukink waren in 1991 onder anderen Jos van Aert, Nico Verhoeven en Jean-Paul van Poppel. Ze zeggen “nauwelijks contact” met Sanders te hebben gehad en “geschrokken” te zijn van de affaire. Steven Rooks, in 1989 tweede in de Tour als PDM-rijder, reed in 1991 voor een andere sponsor: “Het is een slechte zaak voor de wielersport. Er komen een hoop renners negatief in beeld.”