Opnieuw onlusten over landverkoop in Vietnam

HANOI, 28 NOV. In de Vietnamese provincie Dong Nai, in het zuiden van het land, hebben zich de afgelopen dagen opnieuw ernstige onlusten voorgedaan waarbij katholieken zijn betrokken. Oorzaak van de protesten zijn de landonteigeningen die de Vietnamese autoriteiten hebben doorgevoerd in het district Thông Nhât, 40 kilometer van Ho Chi Minh-stad.

De regering in de hoofdstad Hanoi bewaart het stilzwijgen over de gebeurtenissen, maar uit telefonisch contacten met de plaatselijke bevolking blijkt dat de afgelopen dagen honderden katholieken de straat zijn opgegaan om te protesteren tegen de landonteigeningen. Twee weken geleden werd ook al melding gemaakt van hevige botsingen tussen politie en duizenden katholieken in het betreffende gebied. Volgens kerkelijke bronnen raakten toen vijf mensen ernstig gewond.

Volgens sommige getuigen laaide de onrust begin deze week opnieuw op toen demonstranten voor de tweede keer deze maand de belangrijkste verbindingsweg van het noorden naar het zuiden van Vietnam blokkeerden. De getuigen zeiden via de telefoon dat verschillende mensen ernstig gewond zijn geraakt. Ook zouden woningen en kantoren van overheidsfunctionarissen zijn platgebrand, uit woede over de gedwongen verkoop van land dat aan de katholieke kerk zou behoren.

Van officiële zijde wil niemand in Vietnam reageren op de berichten. De regering heeft eerder deze maand alleen een verklaring uitgegeven waarin staat dat de problemen te maken hebben met land en dat er geen sprake is van een religieus probleem. Wel hebben de autoriteiten een katholieke bisschop gevraagd op te roepen tot kalmte. (AFP, Reuters)