MeesPierson spekt winst Fortis

ROTTERDAM, 28 NOV. De Nederlands-Belgische bankverzekeraar Fortis heeft in de eerste negen maanden de nettowinst vooral door het explosief gestegen resultaat bij de overgenomen zakenbank MeesPierson, met 26 procent zien stijgen tot omgerekend 1,56 miljard gulden.

Dat heeft de financiële groep vanmiddag bekend gemaakt. Fortis, dat in Nederland onder meer MeesPierson, VSB en Amev omvat en in België verzekeraar AG en bank ASLK, handhaaft de eerdere prognose dat de nettowinst en de winst per aandeel dit jaar met 15 à 20 procent zullen stijgen.

De winst per aandeel van Fortis Amev, een van de twee beursgenoteerde moederbedrijven van het concern, is in de eerste negen maanden met 27 procent gestegen tot 4,24 gulden. Door de overname van MeesPierson, die eerder dit jaar is geëffectueerd, en de hausse op de financiële markten, is de winstbijdrage van de bankactiviteiten voor het eerst vrijwel even groot als die van de verzekaars.

In het bankbedrijf ging het operationeel resultaat met 33 procent omhoog tot omgerekend 1,17 miljard gulden, terwijl de verzekeringsbedrijven een groei in het operationeel resultaat noteerden van 10 procent tot 1,24 miljard gulden.

In Nederland daalde het operationeel resultaat in het verzekeringsbedrijf door een negatief resultaat op de ongevallen- en ziektepolissen.