Koopjesjagers trekken Océ op beurs omhoog

AMSTERDAM, 28 NOV. De Amsterdamse effectenmarkt startte vanmorgen lager. De AEX noteerde omstreeks het middaguur 1,34 punten lager op 884,97. Bij de opening van de markt noteerde de beursgraadmeter even een verlies van ruim vijf punten.

AMSTERDAM Wall Street was gisteren gesloten en bood dus geen houvast, en de dollar en de effectenbeurs van Tokio lieten vrijdag geen wezenlijke stijging of daling zien. De Amsterdamse handelaren zaten vanmorgen rustig op hun krukjes. “De Amerikaanse beurs was dicht. Vrijdag gaat die wel weer open, maar de meeste handelaren zitten thuis om te profiteren van hun lange weekeinde. We zullen niet veel toestanden zien”, aldus een bemiddelaar. Beursplein 5 was een “frummeltje” lager, mede door de lagere koersen op de andere Europese beurzen.

In de neergaande markt was machinebouwer en installateur Stork rond 10.00 uur twee kwartjes hoger op 73,30 gulden. Rond 11.00 uur was de winst bijna verdwenen. Stork liet een plusje zien van tien cent op 72,90 gulden. Océ kreeg er liefst 2,80 gulden bij op 228,30 gulden. Beide fondsen profiteerden van koopjesjagers. Die kopen goedkope stukken die achter zijn gebleven bij de marktontwikkeling. Stork en Océ hebben de afgelopen weken sterk onder druk gestaan. Stork schommelt nu rond het niveau van begin januari, zo tekent een handelaar aan. “Dat maakt ze interessant.” Océ zit al wat langer in de lift. Een paar weken geleden drukte een verkoper de koers naar een laagste punt van 197 gulden. “Die koers ging naar beneden zonder enig verhaal. Dan wordt er gekeken naar die lage koers, waarna iedereen erop duikt”, aldus de handelaar.

De high-techsector, de laatste maanden erg bewegelijk, daalde het sterkst op deze ongeanimeerde vloer. Bij gebrek aan richting door een gesloten Wall Street gaf ASM Litho 1,90 gulden af op 125,10 gulden. Getronics die momenteel met de overheid onderhandelt over de aankoop van Roccade, liet negen dubbeltjes liggen op 68,10 gulden. Philips verloor 1,50 gulden op 132 gulden.

In de dollarkoers bleek vanmorgen maar weinig verandering te zijn gekomen. In Amsterdam stond de koers om 10.00 uur op 1,9880 gulden tegenover een slotkoers van 1,9890 gulden op de voorgaande dag.

Vanuit de VS kwamen gisteren geen impulsen wegens de viering van Thanksgiving Day, een dag waarop de financiële markten gesloten zijn. Vandaag wordt in de VS maar een halve dag gehandeld. Daarvan wordt weinig invloed verwacht. In Japan werden dollars gekocht, wat een daling van de Amerikaanse munteenheid tegenhield.

Het pond sterling liet eveneens weinig spectaculairs zien. Een van de eerste koersen luidde 3,3310 gulden. De slotkoers van gisteren bedroeg 3,3280 gulden. Ook de andere munteenheden waren vrijwel niet veranderd.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio deed het na een aantal dagen van grote wijzigingen kalm aan. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 33,06 punten tot 16.636,26.