Kiezers en Internet

De gemiddelde kiezer is nog lang geen surfende kiezer, maar als de huidige groei van het aantal Internet-gebruikers doorgaat, kan dat bij de volgende verkiezingen al anders zijn. Eind 1995 waren er circa 300.000 gebruikers in Nederland, eind vorig jaar 620.000 en nu loopt het aantal tegen de miljoen, zo wijzen cijfers van het CBS en de marketingbureaus IMA en Trendbox uit.

Wereldwijd maken naar schatting 50 miljoen mensen regelmatig (ten minste één keer per week) gebruik van Internet. Van hen is ruim 80 procent jonger dan veertig jaar.

De favoriete activiteit op Internet is het surfen: het van de ene website naar de andere springen, al dan niet op zoek naar bepaalde informatie. Het versturen en ontvangen van e-mails rukt echter op naar de eerste plaats. Met name in de universitaire wereld wordt het steeds gebruikelijker onderzoeksgegevens en artikelen per elektronische post te versturen. In principe is een verzonden bericht binnen vijf minuten op de plaats van bestemming, waar ook ter wereld.