Hulp gaat Parijs 50 miljard kosten; Van Miert bindt steun CL aan strenge eis

BRUSSEL, 28 NOV. Aanvulling van verliezen van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais (CL) gaat de Franse belastingbetaler ten minste 150 miljard franc (meer dan vijftig miljard gulden) kosten. Dat heeft Europees commissaris Van Miert gezegd.

De EU-commissaris vindt voortgaande Franse staatssteun voor de bank slechts aanvaardbaar als Crédit Lyonnais aan strenge voorwaarden voldoet.

De afgelopen jaren heeft Van Miert, die bij de Europese Commissie de portefeuille mededinging beheert, ingestemd met staatssteun voor Crédit Lyonnais zonder dat de bank voldeed aan de eisen van Brussel. Particuliere banken hebben geprotesteerd omdat ze van mening zijn dat door de Franse aanvulling van de verliezen van Crédit Lyonnais geen sprake meer is van eerlijke concurrentieverhoudingen.

Aanvankelijk werd een Frans reddingsplan voor Crédit Lyonnais door de Europese Commissie goedgekeurd waarbij de Franse staat voor 45 miljard franc bijdroeg. Die operatie is echter mislukt en sindsdien is het aantal reddingsplannen voor de bank op drie gekomen. Volgens Van Miert hebben verschillende Franse ministers van Financiën de afgelopen jaren het dossier Crédit Lyonnais bij hem verdedigd.

Maar de situatie is nu dat de bank niet heeft voldaan aan eisen die de Commissie heeft gesteld voor goedkeuring van de staatssteun en dat de omvang van de financiële problemen alleen maar groter wordt. Goedkeuring van nieuwe Franse staatssteun kan volgens Van Miert alleen als de bank alsnog aan oude voorwaarden voldoet en vervolgens ook nieuwe eisen uitvoert.

Het gaat daarbij vooral om de verkoop van buitenlandse eigendommen van Crédit Lyonnais. Volgens Van Miert moet een bank die zoveel vergissingen begaat als Crédit Lyonnais, sancties krijgen opgelegd in de vorm van compensaties ten behoeve van concurrerende banken die geen staatssteun ontvangen. De verkoop van de banken die Crédit Lyonnais in België en Duitsland bezit kan echter nog meer staatssteun gaan vergen. In Duitsland bezit Crédit Lyonnais de Bank Würtenheim Wirtschaft, die volgens Van Miert voor zo'n exorbitant hoge prijs is gekocht, dat verkoop slechts mogelijk is na herkapitalisatie met overheidssteun.

De Europees commissaris heeft zich erover beklaagd dat hem de afgelopen jaren gevraagd is zijn instemming voor miljardensteun aan Crédit Lyonnais te geven zonder dat hij precieze cijfers over de toestand van de bank kreeg. Die cijfers heeft hij nog altijd niet en hij is niet van plan nieuwe staatssteun goed te keuren - waarvoor de Franse minister van Financiën Strauss-Kahn en de topman van Crédit Lyonnais Peyrelevade in Brussel zijn wezen pleiten - zolang hij niet de gegevens heeft die nodig zijn voor een goede beoordeling van de situatie.

    • Ben van der Velden