Graf van asielzoeker in Iran gevonden

DEN HAAG, 28 NOV. Een in 1996 naar Iran teruggekeerde uitgeprocedeerde Iraanse asielzoeker blijkt in zijn land om het leven gekomen bij een verkeersongeluk dat volgens de vluchtelingenorganisatie Prime onder verdachte omstandigheden gebeurde. Vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade, die toezicht houdt op het lot van zulke afgewezen asielzoekers, hebben zijn graf gevonden.

Naar de verblijfplaats van twee andere naar Iran teruggekeerde vluchtelingen, voor wier lot Prime aandacht heeft gevraagd omdat zij in gevangenschap zouden zijn, wordt nog gezocht.

Volgens de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Justitie is de toedracht van het ongeluk waarbij de 41-jarige Reza Hashemy om het leven kwam nog niet duidelijk. Het zogenoemde 'monitoring-werk' van de ambassade is moeilijk doordat de Iraanse autoriteiten tegen zulk werk zijn en er geen medewerking aan geven. Staatssecretaris Schmitz (Justitie) had vorige maand na een tip van Prime opdracht gegeven tot een onderzoek.

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie zei vanmorgen dat Hashemy voorjaar 1996 als uitgeprocedeerde asielzoeker 'vrijwillig' naar Iran was teruggekeerd. Hij had althans een zodanige verklaring getekend, die voorwaarde is om van het zogenoemde Terugkeerbureau (een onderdeel van de Internationale Organisatie voor Migratie, IOM) een ticket en financiële starthulp in zijn land van herkomst te krijgen. Over de beide andere door Prime gemelde gevallen kon zij nog niets zeggen, in één van die gevallen zou het twijfelachtig zijn of het gaat om iemand die ooit in Nederland asiel heeft aangevraagd.