Gevechten rond Kinshasa

Vanmorgen is er hevig geschoten in het westen van de Congolese hoofdstad, Kinshasa, rond de kazerne Kokolo. De oorzaak is vooralsnog onduidelijk. Versterkingen werden naar de kazerne gestuurd, waar het geratel van zware machinegeweren klonk. Na een half uur leek de situatie onder controle.

De afgelopen weken hadden regelmatig incidenten plaats als gevolg van onregelmatige uitbetaling van soldij. De nieuwe regering van president Kabila beschikt nauwelijks over geld, mede als gevolg van een donorboycot. De interne militaire problemen komen op een uiterst precair moment. Eerder deze week werd de 27-jarige Masasu Nindanga gearresteerd. Masasu, afkomstig uit Oost-Congo, was met Kabila een van de vier oprichters van de alliantie die in mei president Mobutu verdreef. Hij was hoofd van de inlichtingendiensten en genoot grote populariteit onder de soldaten van lagere rangen. André Kisase Ngandu, die ook tot de vier oprichters behoorde, werd eind vorig jaar onder mysterieuze omstandigheden gedood.