'Gammele financiële onderbouwing D66 '

DEN HAAG, 28 NOV. De financiële onderbouwing van het D66-verkiezingsprogramma is door PvdA, VVD en CDA gekritiseerd als 'gammel' en 'uitermate wankel'. Desondanks zien PvdA en VVD wel mogelijkheden om met D66 een nieuw paars kabinet te vormen. De kleinste regeringspartij wil 8,6 miljard gulden minder uitgeven aan defensie en de Europese Unie, zo maakte kandidaat-lijsttrekker Borst gisteren bekend. Wat ze overhoudt hoopt de partij voor een groot deel te besteden aan onderwijs, zorg, openbaar vervoer en lastenverlichting.

De voorstellen van D66 zijn volgens de VVD'er Hoogervorst “wel erg veel kaasschaaf en efficiency”. Dat D66 nu al rekening houdt met meevallers in de uitgaven van de ministeries noemt hij “een beetje stijlloos”. Grote moeite heeft hij met het miljard dat D66 op de defensie-uitgaven wil besparen. “Met een leger op krukken kun je geen vrede afdwingen.”

Hoewel de VVD de financiering van de D66-wensen “uitermate wankel” noemt, ziet de partij wel mogelijkheden om in de kabinetsformatie tot zaken met D66 te komen. “Ze zijn er weer in geslaagd om precies op het rekenkundig gemiddelde uit te komen van de voorstellen van PvdA en VVD”, zei Hoogervorst. Volgens de financieel specialist van de PvdA, R. van der Ploeg, wil D66 meer geld uittrekken voor dezelfde doelen als de PvdA zoals zorg, onderwijs, kinderopvang en milieu.