Financieel voordeel testament op Internet

Consumenten kunnen via Internet de financiële gevolgen van het al dan niet hebben van een testament berekenen. De KNB, de beroepsorganisatie van notarissen, introduceert deze nieuwe service op zijn website. Met de zogenoemde successiemeter kunnen Internet-bezoekers op een simpele manier een indicatie krijgen van de successierechten bij verschillende testamentvormen of het ontbreken van een testament.

De meter werkt met invulvelden voor de leeftijd van beide partners, het eventuele aantal kinderen, de keuze voor gemeenschap van goederen of huwelijksvoorwaarden en voor de vermogenspositie.

De berekening die volgt, geeft inzicht in de te betalen successierechten in drie categorieën: zonder testament, bij een testament met ouderlijke boedelverdeling en bij een testament met vruchtgebruik. Ook geeft een tabel inzicht in de situatie als één van beide partners overlijdt of bij overlijden op de statistisch berekende overlijdensdatum.

Met de uitkomsten ziet de Internet-bezoeker in één oogopslag of een testament interessant is of niet.