EURO-TEKEN

In deze rubriek is het officiële eurosymbool - een hoofdletter C met twee horizontale streepjes door het midden - niet te gebruiken. Nergens onder de toetsenborden bij NRC Handelsblad is het teken verstopt. Het is ook niet mogelijk om het symbool via een combinatie van toetsen op het scherm te brengen, zoals het gulden-, het dollar- en het pondteken.

Toen de redactiecomputers werden aangeschaft, bestond de naam euro voor de Europese munt nog helemaal niet.

Computers/tekstverwerkers zonder euro-symbool, dat kan knap lastig worden als de EMU-landen in 1999 de euro in girale vorm invoeren. Hoe moet dan worden aangegeven dat het bedrag op de factuur in euro's luidt, en niet in vertrouwde guldens? Helemaal lastig wordt het na 2002, als de gulden voorgoed verdwijnt.

Alternatief voor het euro-symbool is een drie-lettercombinatie, zoals die bij wisselkantoren wordt aangetroffen; DFL voor de Nederlandse gulden, DEM voor de Duitse mark, en EUE of EUR voor de euro.

Een 'echt' euroteken is onontkoombaar en de aanpassing van de software van tekstverwerkers is eenvoudig. Kleine 'files', programmaatjes waarin het euro-symbool is gedefinieerd, kunnen worden toegevoegd aan de software. Als die zijn geïnstalleerd, kan het teken met een toetscombinatie worden opgeroepen. Er zijn al talloze van deze files in omloop gebracht via softwarebedrijven en het Internet.

Het probleem is dat ze niet zijn gestandaardiseerd. Bij het ene programma zit het teken onder een andere toetsencombinatie dan bij het andere; en op het toetsenbord is niet te vinden waar. Dat kan weer worden opgelost door een stickertje op de bewuste toets. Maar het blijven noodoplossingen.

Het fraaiste zou zijn als alle software en alle toetsenborden standaard worden voorzien van euro-symbolen. Daarvan is ook de Europese Commissie zich bewust. Jean-Pierre Malivoir, euro-voorlichter van de Europese Commissie, zei onlangs in Den Haag dat de Commissie zich in samenwerking met grafische vormgevers en computerfirma's inspant om dit zo snel mogelijk tot stand te brengen. “De euro zal een prominente plaats op de toetsenborden gaan innemen”, voorspelde Malivoir. (MS)

    • Mathijs Smit