Duitse politici leggen massaal elandtest af

Sinds de kleine Mercedes-Benz in een elandtest onderuitging, is het woord elandtest niet meer uit de Duitse media weg te slaan.

BONN, 28 NOV. Zelden is een term zo snel in het Duitse woordenboek terecht gekomen als 'Elchtest', elandtest. Een maand geleden had de Duitse autowereld nauwelijks gehoord van deze extreme methode waarmee Zweedse autojournalisten nieuwe wagens testen op hun wegligging voor het geval er opeens een eland oversteekt.

Sinds de kleine A-klasse van Mercedes-Benz bij zo'n keuring over de kop sloeg, is het begrip 'Elchtest' ook de Duitse politiek binnengedrongen. Er gaat geen dag voorbij of het woord valt: in de Bondsdag, op de CSU-partijdag, op tv. Volgens de Duitse pers doorstond ook bondskanselier Helmut Kohl de elandtest deze week weer glansrijk. Tijdens het lastige begrotingsdebat in het parlement vloog Kohl niet uit de bocht.

“Er is vrijwel geen woord dat zo gauw in het spraakgebruik is opgenomen als de elandtest”, zegt projectleider Walther van uitgeverij Langenscheidt in München. Zijn uitgeverij wil het begrip in de volgende druk van het woordenboek opnemen. “Van een gespecialiseerde autoterm is de elandtest een populaire slogan in de media geworden. Het woord is door jong en oud overgenomen”, aldus Walther. Tachtig procent van de Duitsers weet wat elandtest betekent.

De lastige test wordt allang niet meer uitsluitend met de kleine Mercedes in verband gebracht. Menig manager, politicus en student moet ineens een elandtest afleggen. 'Chefredakteur im Elchtest', zette Der Spiegel boven een verhaal over de problemen bij het concurrerende weekblad Die Zeit, waar de nieuwe hoofdredacteur op eieren moet lopen.

Minister van Financiën, Theo Waigel, heeft de test met goed gevolg afgelegd. Afgelopen weekeinde werd hij in München herkozen tot voorzitter van zijn Beierse CSU. 'Waigel übersteht Elchtest', schreef de Süddeutsche Zeitung.

Van Rita Süssmuth, voorzitter van de Bondsdag, is het onzeker of ze de elandtest met goed gevolg weet af te leggen. Opnieuw is Süssmuth deze week het mikpunt geworden van een relletje. Dit keer zou ze de liberale FDP ten onrechte een subsidie van ruim 12 miljoen mark hebben uitgekeerd. In Duitsland worden de politieke partijen door de staat gefinancierd. Eerder kwam Süssmuth in de problemen omdat zij privéreisjes maakte op kosten van de staat.

In een recente karikatuur scheurt Rita in de A-klasse behendig langs enkele elanden, die Dienstflüge en Dienstwagen heten. Zal ze ook de grote eland 'FDP-subsidies' kunnen ontwijken?

Nog eentje: in maart moet blijken of premier Gerhard Schröder van Nedersaksen deelstaatverkiezingen zal winnen. Van dit resultaat hangt af of hij van zijn partij, de SPD, bij de parlementsverkiezingen in september 1998 in de ring mag tegen Kohl. “Schröder zal tijdens de elandtest niet overeind blijven”, weet de Beierse CSU-voorzitter Michael Glos nu al.

    • Michèle de Waard