Democraten Hongkong buiten spel in Peking

HONGKONG, 28 NOV. De Democratische Partij van Martin Lee, de populairste partij in de vroegere Britse kroonkolonie Hongkong, doet niet langer mee aan de kandidaatstelling voor het Nationale Volkscongres, het Chinese parlement in Peking. De Democraten trekken zich terug omdat ze toch geen kans maken gezien de grote tegenwerking van Peking-gezinde groeperingen in Hongkong, zo hebben woordvoerders gezegd.

Het Chinese Volkscongres telt 3.000 leden. Na de overdracht van Hongkong aan China, afgelopen zomer, worden 36 zetels ingeruimd voor afgevaardigden uit Hongkong. De kandidaten worden niet gekozen maar 'aangewezen' door een selectiecomité van 424 leden. Daarin zijn Peking-gezinde groeperingen en beroepsgroepen uit Hongkong vertegenwoordigd.

Bij de laatste verkiezingen onder het Britse regime, in 1995, kwam de Democratische Partij als grootste uit de bus en volgens recente peilingen kan de partij nog steeds op 60 procent aanhang rekenen. Na de Chinese overname zijn de door de laatste Britse gouverneur, Chris Patten, doorgevoerde democratische vrijheden in Hongkong teruggeschroefd. Toch kondigde Martin Lee afgelopen zomer aan dat zijn partij kandidaten zou stellen voor het Volkscongres.

Lee's optimisme over de kansen van zijn partij voor het parlement in Peking blijkt nu evenwel achterhaald. “Er is een sterke lobby op gang gekomen om leden van het selectiecomité over te halen geen kandidaten van de Democratische Partij te nomineren”, aldus een van de Democratische kandidaten, James To. Volgens sommige lokale media is de campagne tegen de Democratische Partij geregisseerd vanuit het Hongkongse bureau van het Chinese staatspersbureau Xinhua, dat vroeger de facto dienst deed als diplomatieke vertegenwoordiging. Door de sterke tegenlobby is de verkiezing van de Hongkongse delegatie in het Volkscongres “een schijnvertoning”, aldus een woordvoerder. (Reuters)