Cruijff (50) met hartklachten in VU-ziekenhuis

ROTTERDAM, 28 NOV. Johan Cruijff is gisteren met hartklachten opgenomen in het Amsterdamse VU-ziekenhuis. De 50-jarige oud-voetballer ligt ter observatie op de afdeling hartbewaking. De voorlichtingsdienst van het ziekenhuis laat in een persbericht weten dat “de heer Cruijff het goed maakt; zijn situatie is stabiel”.

Cruijff heeft last van een “onstabiele angina pectoris”. Deze dreigende hartaanval wordt meestal veroorzaakt door doorbloedingsstoornissen van de hartspier als gevolg van kransslagadervernauwing. De gebruikelijke behandeling is het toedienen van vaatverwijders. Het dichtslibben van de kransslagaders is bij Cruijff een erfelijke afwijking. Zijn vader overleed op 45-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Cruijff meldde zich gisteren met klachten van pijn op de borst op de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de VU zijn er sindsdien “allerlei onderzoeken gedaan”. Zijn doktoren verwachten dat hij ook volgende week nog ter observatie in het ziekenhuis zal blijven.

Cruijff werd gisteren in het ziekenhuis het grootste deel van de dag bijgestaan door zijn vrouw Danny en zijn dochter Susila. Volgens een bericht in de Telegraaf van vandaag bracht zijn familie hem een stapel lectuur, omdat de patiënt zich liggend aan de monitor verveelde. Op uitdrukkelijk verzoek van Cruijff en zijn familie worden verder geen mededelingen gedaan.

Het is niet de eerste maal dat Cruijff last heeft van zijn hart. In 1991, toen hij trainer bij FC Barcelona was, onderging hij een dubbele bypassoperatie. Een maand later zat hij al weer op de bank en leidde hij de Catalaanse voetbaltrots naar de eerste van vier landskampioenschappen. Sinds zijn ontslag bij Barcelona, begin vorig jaar, verbond Cruijff zich niet meer aan een club, ondanks vele aanbiedingen. Hij volgde veel wedstrijden als toeschouwer. Ook was hij actief als commentator, onder meer voor de NOS. Gisteravond zou hij in de televisiestudio commentaar geven op de wedstrijd tussen Dinamo Kiev en PSV.

Onlangs was Cruijff, die nog regelmatig een balletje trapt en geregeld op skeelers wordt aangetroffen in het Amsterdamse Vondelpark, weer eens actief als voetballer. Met het Ajax-team van 1971 speelde hij begin oktober in Alphen aan den Rijn een benefietwedstrijd voor de nabestaanden van Dick van Dijk, de oud-collega die in juli overleed aan de gevolgen van een bacteriologische infectie. Cruijff stal in die wedstrijd de show met oogstrelende acties.