Britse Lagerhuis debatteert over verbod op vossenjacht

ROTTERDAM, 28 NOV. Het Britse Lagerhuis behandelt vandaag een wetsontwerp van Labour-parlementariër Michael Fischer, die de vossenjacht voorgoed wil verbieden. De wet zal naar alle waarschijnlijkheid met een ruime meerderheid worden aangenomen, maar wordt daarmee niet zonder meer van kracht.

Niet alleen moet het Hogerhuis er nog over debatteren, belangrijker is dat de regering heeft aangekondigd voorlopig geen tijd te hebben om de wet in behandeling te nemen. Het is overigens de vraag of ze daarin zullen volharden als de druk van de tegenstanders toeneemt.

Ruim tweederde van alle Britten is voor een verbod op de jacht, zo bleek gisteren uit een enquête in The Times. Ze zijn niet gevoelig voor het argument van de Countryside Alliance, waarin de jagers zich hebben verenigd, dat de jacht alleen al in Leicestershire jaarlijks zo'n 30 miljoen gulden in het laatje brengt. Ook hebben tegenstanders geen oor voor de woorden van de voorzitter van de vakbond voor Country Sports Workers, die zegt dat een verbod op de vossenjacht meer dan 15.000 mensen hun baan zal kosten. En ze willen niets weten van het argument dat de jacht de beste vorm van 'natuurlijke selectie' is en dat vossen jaarlijks iedere boer duizenden guldens schade berokkenen.

De tegenstanders van de vossenjacht hebben de Britten maandenlang bestookt met foto's van afgrijselijk verminkte dieren en met verhalen over de bruutheid van de jacht. Volgens voorstanders van de jacht waren dit echter misleidende foto's. Zij lieten een film maken die de 'ware aard' van de jacht moest tonen - door de Nederlandse regisseur Niek Koppen. Beide partijen besteedden veel geld aan 'voorlichting'. De campagne van de tegenstanders kostte vele miljoenen, waaronder een bedrag van één miljoen in de verkiezingskas van Labour.

Veel geholpen heeft de campage van de jagers niet. “De enige reden dat mensen vossen jagen met honden, is voor hun eigen plezier”, stond er vanmorgen in een korte, ingezonden brief in The Times. Dat spoort volledig met wat de meeste Britten erover denken.