Beurszaak: twee verdachten vrijgelaten

ROTTERDAM 28 NOV. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren twee verdachten in het onderzoek naar de beursfraude vrijgelaten. Het betreft de oud-directeuren H. L. en P.van L. van het effectenkantoor Leemhuis en Van Loon in Amsterdam. Zij waren afgelopen maandag aangehouden, nadat andere verdachten in deze zaak belastende verklaringen hadden afgelegd.

Als hoofdverdachten in de beursfraude gelden commissionair Han V., die voor zijn arrestatie eind oktober werkzaam was bij Leemhuis en Van Loon, de commissionair Ari S. en de vanuit Zwitserland opererende Dirk de G. De beschuldigingen tegen hen luiden onder meer dat ze via beurstransacties zwart (crimineel verkregen) vermogen hebben witgewassen en deel uitmaken van een criminele organisatie. Het omvangrijke dossier over deze fraude heeft volgens ingewijden raakvlakken met de dossiers van de wegens drugshandel veroordeelde Johan V. 'De Hakkelaar' en de Heineken-ontvoerders Holleeder en Van Hout. Deze criminelen zouden volgens een tip die justitie enige jaren geleden ontving, hun miljoenen via een tussenpersoon door De G. hebben laten beleggen. Het openbaar ministerie wil dit “noch bevestigen, noch ontkennen”.

Dat de aandelenhandel op de beurs aantrekkelijk is voor criminelen beseffen de opsporingsinstanties reeds jaren. De constructies die hierbij worden gebruikt zijn ook al langer bekend, maar de bewijsvoering is nog altijd ingewikkeld en moeizaam. In het rapport 'Schijn bedriegt' over financieel-economische constructies wordt als resultaat van een uitgebreide studie door diverse opsporingsdiensten (het zogenoemde Fieccom-onderzoek) een vijftigtal gedetailleerd beschreven. Een aantal hiervan betreft de handelwijze van de in oktober gearresteerde V. De benoeming van de tweede directeur bij Leemhuis & Van Loon is zo goed als rond. De aan te stellen bestuurder is H. Haarbosch, voorheen werkzaam bij MeesPierson, zo is uit goede bron vernomen.