Betogers bestormen hof Pakistan

NEW DELHI, 28 NOV. Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft vanmorgen de behandeling van een zaak tegen premier Nawaz Sharif moeten opschorten, omdat het gebouw in de hoofdstad Islamabad werd bestormd door aanhangers van de premier.

Daarmee duurt de constitutionele crisis in het land voort. De aanhangers van de premier schreeuwden dat de president van het hof, Sajjad Ali Shah, moet aftreden. Sharif en Shah zijn al maanden gewikkeld in een bittere compententiestrijd. De premier staat terecht op verdenking van belediging van het hooggerechtshof, hetgeen in Pakistan strafbaar is. Hij had zich vorige maand zeer kritisch uitgelaten over de opperrechters nadat die een eerder door het parlement aangenomen wet hadden verworpen.

Ook Shah staat echter onder druk, onder meer vanuit het hooggerechtshof zelf, dat ook vertakkingen heeft in de vier provincies van het land. De afdelingen van het hof in Baluchistan en de Noordwestelijke Grensprovincie hebben Shah deze week gelast zijn functie neer te leggen omdat zijn benoeming in 1994 niet conform de grondwet zou zijn geweest. Die schrijft voor dat de opperrechter met de meeste dienstjaren president van het hof wordt en dat zou Shah destijds niet zijn geweest. Vijf rechters van het Hooggerechtshof in Islamabad verklaarden deze besluiten echter gisteren ongeldig.

De crisis van de afgelopen weken heeft op pijnlijke wijze aangetoond hoe wankel het Pakistaanse constitutionele bestel is. Niemand lijkt precies te weten hoever de bevoegdheden van de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht reiken. Nu het onderlinge vertrouwen tussen de verschillende instituties geheel verdwenen is, proberen alle partijen hun gezag naar eigen goeddunken uit te breiden. Hierbij speelt ook dat de meeste Pakistanen van oudsher meer waarde hechten aan persoonlijke netwerken en connecties dan aan abstracte instituties.

Zo hebben de Pakistanen de afgelopen weken een merkwaardige stoelendans te zien gekregen, waarbij de premier en het parlement zich niet alleen schrap zetten tegen het hof maar naar verluidt ook probeerden om de hun niet zeer welgezinde president Farooq Ali Laghari af te zetten, terwijl het hof intussen Sharif het vuur aan de schenen legde en de ene na de andere door het parlement aangenomen wet ongeldig verklaarde.

De enige instelling die hierbij buiten schot bleef, was het leger, dat in Pakistan vanouds veel macht geniet. De legerchef, generaal Jehangir Karamat, probeert achter de schermen de partijen nader tot elkaar te brengen.