AKTIE!

'De euro is niks zonder kop van Beatrix!' De afgelopen weken doken in Amsterdam-West posters op met deze tekst. De pamfletten zijn geïnspireerd op de vraag of de euromunten, die in 2002 de guldens zullen vervangen, aan één kant een nationaal symbool zullen dragen.

Hoewel de koningin indertijd, toen zij de Europese leiders in december 1991 in Maastricht toesprak, zei dat wat háár betreft haar beeltenis niet op de toekomstige Europese munten hoefde te staan, ligt in Nederland de afbeelding van Beatrix op de euro voor de hand.

Begin deze maand stelde Euro-parlementariër Alman Metten (PvdA) voor géén nationale zijde te gebruiken, omdat dat slechts verwarring in de hand zou werken.

Ter ondersteuning van de euro-actie draaide radio Noord-Holland afgelopen woensdag een lied met de tekst 'God zegene Beatrix, de mooiste koningin', en zond het Amsterdamse televisiestation Mokum TV een speciaal programma uit. Maar de actie is eigenlijk al “achterhaald”, geeft een woordvoerder van het tv-station toe. Het Europees Parlement heeft het voorstel van Metten namelijk verworpen. Het nationale symbool blijft, om de band van de burger met de gemeenschappelijke munt te versterken. Maar waakzaamheid blijft geboden, “want nog steeds is niet zeker dat de koningin op de munt zal worden afgebeeld”, aldus de woordvoerder.

Dat zelfs de Amsterdamse actiebeweging, die niet bepaald als oranjegezind bekend staat, zich ook sterk maakt voor Bea op de euro, bevestigt dat het psychologische effect van een nationaal symbool niet valt te onderschatten. (MS)

    • Mathijs Smit