Yamaichi

De voormalige voorzitter van het effectenhuis Yamaichi heeft vandaag voor een parlementscommissie erkend dat zijn bedrijf schulden heeft verborgen. “Als het bedrijf zijn problematische bezittingen had geopenbaard, zou het niet in staat zijn geweest te overleven”, zei Tsugio Yukihara vandaag.

Yukihara trad afgelopen augustus af als voorzitter wegens een schandaal rond illegale betalingen aan afpersers waarin het bedrijf betrokken raakte.

“We dachten door goede resultaten in de toekomst het vertrouwen in het bedrijf te kunnen herstellen”, zei Yukihara verder. Het tegendeel gebeurde echter. Afgelopen maandag moest Yamaichi bekend maken de activiteiten te staken, mede wegens een verlies van vier miljard gulden dat het bedrijf zeven jaar lang uit de boeken wist te houden.

Premier Hashimoto zei dezer dagen over het probleem van 'vertrouwen': “Het opvallendste van dit incident is dat de markt heeft besloten dergelijke misleiding niet te accepteren.”