WTO kritiseert EU-handelsbeleid

GENEVE, 27 NOV. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) vindt dat de Europese Unie op het gebied van textiel, auto's en landbouw nog een hoge mate van protectionisme aan de dag legt.

Het royale subsidiebeleid van de lidstaten ligt verder onder vuur in een analyse die de WTO gemaakt heeft over de Europese handelspolitiek.

In het gisteren verschenen rapport zwaait de WTO de unie lof toe. De afgelopen twee jaar zijn de invoertarieven op industrieproducten gezakt van gemiddeld 6 naar 4,7 procent. Tegen de eeuwwisseling moet dat gemiddelde onder de 3 procent liggen.

De invoerrechten op landbouwproducten zijn omlaag gegaan, van 25 naar 20,8 procent, maar op tal van producten liggen die in de ogen van de WTO nog te hoog. Dat geldt voor graan, vlees, zuivel- en pluimveeproducten, suiker en tabak. (Reuters/DPA/AFP)