Voorkeur; Theater

NEDERLANDS DANS THEATER Naast het wonderschone Kleines Requiem van Hans van Manen en de reprise van het al even indrukwekkende Forgotten Land van Jiri Kylian bevat het laatste programma van Nederlands Dans Theater 1 het nieuwe werk Stilleven van Paul Lightfoot. Een schitterend gedanst werk, waarin verstilling en nerveuze onrust op een fascinerende manier worden samengebracht. 29 en 30 nov Den Haag Lucent Danstheater, 28 nov, 2 en 3 dec Amsterdam Muziektheater.

ROMEO EN JULIA André Prokovsky maakte voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen een nieuwe, compacte, fraai aangeklede, levendige en virtuoos gedanste versie van Shakespeare's liefdesdrama. 2 en 3 dec Den Haag Lucent Danstheater.

KUNST Theater Teneeter speelt werk van de Frans-Iraanse schrijfster Yazmina Reza. Een krachtige voorstelling waarin drie vrienden elkaar naar het leven staan, louter en alleen omdat een van hen een compleet wit schilderij heeft gekocht. De drie acteurs in de regie van Matthijs Rümke zijn ongemeen aan elkaar gewaagd. 28 nov Tilburg De Vorst, 29 nov Eindhoven Plaza Futura, 3, 4 dec Nijmegen Het Badhuis.

ALLES MAG Parodistische scènes door de excellente acteurs George van Houts en Tom de Ket. 28 nov Eindhoven Stadsschouwburg, 3 dec Kampen Stadsgehoorzaal.

SOP Rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de cabaretière Sanne Wallis de Vries. 28 nov Wijk bij Duurstede Het Rondeel.

MANNEN VAN DE WERELD Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 28 nov Hoorn Het Park, 29 nov Vianen De Stadshof, 2 dec Rijswijk Schouwburg, 3 dec Doetinchem Amphion, 4 dec Alkmaar De Vest.

DE MEESTER VAN KOEKELARE In een door hemzelf geschreven monoloog verbindt acteur Dries Vanhegen de mythe van Daedalus en Icarus met het lot van een pianoleraar en zijn onbegaafde zoontje. Een poëtisch kleinood, uitgebracht door het Vlaamse Theater Malpertuis. 29, 30 nov Kortrijk Limelight.

ERIK BREY Enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter: diverse zangstijlen, onverwachte bewerkingen en verrassend nieuw repertoire. 2, 3 dec Gouda Schouwburg.

EN VERDER Tegen! Vincent Bijlo als 'integreerblinde' in een persoonlijke cabaret-solo vol wrevelige grappen. 3 dec Veldhoven De Schalm; De mensenhater Molière bij Toneelgroep De Appel in de regie van Aus Greidanus. Lou Landré in de hoofdrol zet een kwaaie, opstandige misantroop neer. Met Robert Prager, Sacha Bulthuis en Hubert Fermin. 28, 29 nov Den Haag Appeltheater; Zinsbegoocheling Sensationele voorstelling door Toneelgroep Amsterdam, waarin de volmaakte elegantie van Corneilles tekst geëvenaard wordt door mise-en-scène, spel, kostuums en decors. 28, 29 nov Amsterdam Stadsschouwburg, 2, 3 dec Eindhoven Stadsschouwburg; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 28 nov Emmen De Muzeval, 29 nov Heerenveen Posthuistheater, 2 dec Lelystad Agora; Het belang van Ernst Karst Woudstra regisseerde dit virtuoze spel vol dubbele bodems en persoonsverwisselingen bij het Noord Nederlands Toneel 28 nov Drachten De Lawei, 29 nov Hoogezand 't Kielzog, 2 dec Meppel Ogterop, 4 dec Bergen op Zoom De Maagd; De Spooktrein Spitsvondige musicalbewerking van een vooroorlogse theater-thriller over gestrande treinreizigers op een nachtelijk stationnetje. 28 nov Papendrecht De Willem, 29 nov Roosendaal De Kring.