Voorkeur; Muziek

MONTSERRAT CABALLÉ De beroemde Spaanse sopraan Montserrat Caballé geeft 30 nov 14u15 een recital in het Amsterdamse Concertgebouw. Aan de vleugel begeleid door Manuel Burgueras zingt ze werk van onder anderen Vives, Turina, Turull en Palomo.

INTERNATIONAAL OPERA GALA Op 1 dec - de tiende Wereld Aids Dag - is er in het Amsterdamse Rai Congrescentrum 20u15 een Internationaal Opera Gala ten bate van het Aids Fonds: optredens van Alessandra Marc, Carol Nebblet, Regina Nathan, Luca Canonici, Jorge Perdigón en Henk Smit. Res 020-6211211 of 6448651.

PETER-JAN WAGEMANS Het Brabants Orkest wijdt het jaarlijkse componistenportret aan Peter-Jan Wagemans. De wereldpremière van zijn liederencyclus Nachtvlucht, gezongen door Marjorie Patterson, is 4 dec 20u15 in het Eindhovense muziekcentrum Frits Philips. Verder Rosebud, De stad en de Engel, de Romance voor viool en orkest (solist: Michael Erxleben) en Vier liederen van Reger in de instrumentatie van Wagemans. In hetzelfde muziekcentrum geven het Doelenkwartet en leden van het Brabants Orkest olv Micha Hamel 7 dec 20u15 een kamermuziekconcert met oa de wereldpremière van het Strijkkwartet van Wagemans.

YEHUDI MENUHIN Lord Yehudi Menuhin leidt de Sinfonia Varsovia in een concert met Mozarts ouverture Così fan tutte, het Vioolconcert van Brahms (solist: Daniel Hope) en de Symfonie nr 6 'Pastorale' van Beethoven. 30 nov 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 1 dec 20u De Vereeniging Nijmegen; 3 dec 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag.

MIKHAIL PLETNEV De Russische pianist Mikhail Pletnev geeft 29 nov 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw een recital met muziek van Beethoven (Sonate in A op 2 nr 2), Bach/Busoni (Chaconne) en Liszt (Funérailles en Sonate in b.

OUMOU SANGARE De uit Mali afkomstige zangeres Oumou Sangare zingt op een heel overtuigende manier over zaken die haar niet bevallen: veelwijverij en ouders die hun dochters 'per opbod' verkopen. 28 nov Patronaat Haarlem, 29 nov Twentse Schouwburg Enschede, 30 nov Melkweg Amsterdam.

CORRIE EN DE GROTE BROKKEN 'Gitariste Corrie van Binsbergen lijmt wat onsmeedbaar is' luidde de kop in deze krant toen ze in Paradiso had opgetreden. Tot haar Grote Brokken rekent ze o.a. Bob Fosko, Huub van der Lubbe en Beatrice van de Poel. 27 nov De Kade Zaan1684106540ligt Tilburg, 11 dec Paard Den Haag, 12 dec BIMhuis Amsterdam, 13 dec Grand Theatre Groningen.